David Černohorský: Přestaňme brečet, že nás Turci vydírají a začněme s nimi hrát stejnou hru

01.08.2016 12:51

Z Turecka zní jasný vzkaz: víza do října, jinak přestane platit dohoda. Opravdu EU nemá jinou možnost? Drží Erdogan v každé ruce zbraň u hlavy EU a my si jen můžeme vybrat, z které přijmeme kulku? Určitě ne, EU by měla zahrát ekonomickou kartu.

David Černohorský: Přestaňme brečet, že nás Turci vydírají a začněme s nimi hrát stejnou hru
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Z Turecka zní jasný vzkaz: víza do října, jinak přestane platit dohoda. Opravdu EU nemá jinou možnost? Drží Erdogan v každé ruce zbraň u hlavy EU a my si jen můžeme vybrat, z které přijmeme kulku? Určitě ne, EU by měla zahrát ekonomickou kartu. Totiž to, že Turecko EU ekonomicky potřebuje mnohem více, než EU Turecko je známý fakt, jen to nějakým zvláštním způsobem ještě nedorazilo k Hollandovi, Merkelové nebo Junckerovi. Pokud tu kartou nevytáhnou jako trumf na poslední chvíli, tak to jen dokazuje, jak moc neschopní a mimo realitu jsou a že jim chybí základní znalosti a neumí se obklopit schopnými lidmi. Je zajímavé, že s Ruskem jsme tu kartu možná až příliš zbrkle zahráli, zatímco u Turecka čekáme na poslední chvíli. Přitom ekonomická data jsou jasná: Zatímco pro EU je Turecko v Importech 6. nejdůležitějším partnerem a v exportech 4. nejdůležitějším, tak EU je po Turecko v dovozu i vývozu číslo 1. A to dokonce tak výrazně, že z celosvětového tureckého exportu jde necelých 50% do EU. Přestaňme brečet, že nás Turci vydírají, taková je geopolitika a začněme s Turky hrát stejnou hru. Vždyť realpolitik, či raison d´être nevznikly v Turecku, ale v Evropě. Naše karta, při které Turci mohou potenciálně přijít o 50% veškerého exportu je mnohem silnější, než 2,5milionu uprchlíků proudících do EU. Jestliže na nás Erdogan míří pistolí, tak my pohodlně sedíme v tanku a míříme na něj kanonem. Otázka je, zda svou ekonomickou sílu použijeme, nebo dobrovolně z tanku vylezeme a necháme se zastřelit.

Ing. David Černohorský

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla