David Šťáhlavský: Mezní Den ukrajinské svornosti

23.01.2014 12:00

I když si lze jistě představit horší situaci, než jaká je aktuální politická realita na Ukrajině, jisté je, že letošní 95. výročí „Dne ukrajinské svornosti“ nijak neodpovídá obsahu takového svátku. Premiér Mykola Azarov mluví o teroristech, kteří podporují opozici. Opozice obviňuje naopak vládu ze zavádění fašismu.

David Šťáhlavský: Mezní Den ukrajinské svornosti
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Ode dneška totiž platí část zákonů, které kritiky bezmocné státní moci tak popudily. Je to hlavně zpřísnění pravidel shromažďování, omezování svobody slova a internetu. Každá z pěti norem tzv. „Olejniko-Kolesničenkova“ balíku v té či oné podobě existuje i v jiných, demokratických řádech, a samy o sobě to tedy nejsou zákony fašistické. Důležité ale je, v jaké atmosféře byly přijaty, jak a proč byly schváleny. Bez rozpravy, v prvním čtení, aklamací, bez přítomnosti opozice v Nejvyšší radě.

Zkrátka, když v ulicích radikální odpůrci prezidenta Janukovyče zdokonalují „Molotovovy“ zápalné koktejly, strana moci v tandemu s komunisty přilévá pověstný olej. A prezident? Místo, aby hledal státnické východisko ze situace, kterou způsobil odmítnutím asociovaného členství v EU, pověří vyjednáváním s opozicí tajemníka Rady národní bezpečnosti Andrije Kljueva, který je veřejně odpovědný za brutální útok speciálního komanda Berkut na aktivisty z Majdanu v Kyjevě. Je to vůbec poprvé, kdy tyto jednotky pro boj s organizovaným zločinem byly nasazeny proti občanům. 

I demonstranti se radikalizovali. Jsou vyzbrojeni baseballovými pálkami, a protože tenhle sport není právě národní na Ukrajině, také násadami na nářadí. A na hlavy si ode dneška nasazují kuchyňské hrnce, protože helmy jim nově zákony zapovídají. To je klasické schéma dvou front.

Navíc jsou tu ale ještě „tituškové“, v nejnovějším lidovém žargonu provokatéři. Vláda obviňuje opozici, že je nasazuje proti ní a opozice to samé tvrdí o MV. Má ovšem i důkazy: Jeden soudní verdikt nad sportovcem-provokátorem Vadimem Tituškem, zvěrský útok na novinářku Teťjanu Čornovolovou a několik desítek řadových „titušků“ z východu Ukrajiny, kteří dosvědčili, že měli za provokace v Kyjevě dostat po 50 €. A to je slušná brigáda i na naše poměry.

Důsledky všech provokací, politických, policejních i pouličních, dohromady jsou pak dnešní realitou. V níž se přízeň veřejnosti kloní možná víc instinktivně, než racionálně, k amatérským bojovníkům, když ti ve vládních barvách ztrácejí glanc. Podle průzkumů tak padá okřídlený mýtus o tom, že proti Janukovyčovi je jen Kyjev a západ Ukrajiny.

20% Ukrajinců je sice pro rozehnání Majdanu silou, ale 63% naopak proevropské hnutí opozice podporuje. Krymští Tataři svolávají svůj zákonodárný sbor, aby zrušili balík „fašistických“ zákonů. Naopak nacionalisté v Moskvě začínají vyjadřovat veřejně své obavy o Ukrajinu, kde žijí miliony krajanů. 

Situace se už dostala zjevně na hranu. Opozice volá po jednání s prezidentem už dlouho, i když drsně současně požaduje jeho hlavu. Prezident tedy odpověděl na výzvy až dnes. A díky tomu zůstává Ukrajině dvojí šance: Že nepřekročí osudnou hranu a že politici složí zkoušku své odpovědnosti, která stojí objektivně nad nimi a jejich politikou; pevně totiž věřím, že je odpovědnost za mír ještě stále nadřazená otázce vztahu k Rusku nebo k Evropě. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty