David Šťáhlavský: Unesená mise OBSE a origami EU

01.05.2014 21:31

Ukrajinská krize ukazuje, jak jsou zrádná schémata a šablony. Únos 11členné mise OBSE vypadal zpočátku na klasickou výměnnou operaci: my vám zajaté členy pozorovatelské mise, vy nám naše vězněné separatisty.

David Šťáhlavský: Unesená mise OBSE a origami EU
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

A MZV Ruska hned pohotově požadovalo svobodu pro „lidového“ (samozvaného) gubernátora separatistické republiky Donbass Pavla Gubareva. Misi tvořili kromě tří ukrajinských vojáků také jeden důstojník za Česko, Polsko, Dánsko, 4 za Německo. Švédský inspektor byl s ohledem na svůj zdravotním stav naštěstí propuštěn.  

Velvyslanec RF při OSN Vitalij Čurkin v noci na dnešek na zasedání Rady bezpečnosti OSN přitvrdil. Obvinil Kyjevskou vládu, že bezpečnostně nezajištěnou misi poslala na území separatistů. Podle něho je to „buď provokace, nebo s prominutím hloupost“.  

Pozorovatelé měli monitorovat pohyb ukrajinských vojsk, která Putin opakovaně obvinil z nepřípustného zásahu proti civilistům. Také separatisté požadovali monitoring, pravda od Ruska. Nicméně to stále uznává legitimitu OBSE.  

Proto mě nenapadá, jaká by to musela být provokační konstrukce Kyjeva, jak o ní mluvil velvyslanec Čurkin. Jedině snad ta, že kromě odhalení tváře „lidového starosty“ ve Slavjansku Vjačeslava Ponomarjova, se nedobrovolně odhalila i sama „lidová“ moc. Jako skupina divochů se samopaly bez respektu k mezinárodním dohodám a organizacím.  

Pak je ale třeba se ptát, podle jakých pravidel se řídí, pokud vůbec nějakých. A zda se tedy nejedná spíš o teroristy, kterým civilizovaný svět vyhlásil válku. Pokud se nepletu, Vladimir Putin byl dlouho jedním z nejaktivnějších bojovníků s terorismem. Mise OBSE navíc byla inspekční, v souladu s Vídeňskými dohodami o posílení důvěry.  

Na druhou stranu už od konce března takové inspekce odmítá právě Rusko s tím, že – ke konci 3. měsíce roku 2014 – byla vyčerpána letošní kvóta podobných misí. Fakt je, že pozorovatelé chtěli na hranice s Ukrajinou, kde právě probíhaly vojenské manévry podobné přípravě na invazi.  

Vrátím se znovu k velvyslanci Čurkinovi do Rady bezpečnosti. Jeho kritika kyjevské vlády může totiž být dalším pokusem Ruska dehonestovat pro něho nelegitimní ukrajinskou vládu. Názorně, tak aby to pocítili i méně chápaví Evropané, na příkladu vlastních vojáků.  

Zároveň to ale může také být úhybný manévr, pokud se separatisté ve Slavjansku vymkli z pod kontroly Moskvy. A to není vyloučeno, protože požadovat zrušení sankcí EU vůči Rusku výměnou za propuštění rukojmí, je mimo rámec veškerých schémat.  

Ale i to by mohlo hrát Moskvě do karet. Může totiž takto dokazovat, že povstalce nekontroluje, jak tvrdí USA. Ba dokonce, že její jednotky na východě Ukrajiny nejsou. Čurkin na půdě OSN nakonec únos mise otočil proti Američanům, kteří sponzorují a prý i řídí kyjevskou vládu.  

Oni Rusové, kdyby byli – na východě Ukrajiny – mohli by zabránit incidentu, ale nejsou tam. Naopak Američani jsou v Kyjevě a přihlížejí pochodům neonacistů a ani se nepokusili odzbrojit „Pravý sektor“, jak bylo dohodnuto ve Švýcarsku před 14 dny.  

Jaké z toho plyne poučení? Podívejte, jaký pořádek je tam, kde jsou ruská vojska. Třeba na Krymu. Pozorovatelům OBSE se tam nic nestalo, protože domobranu zpovzdálí řídili „pozorní mladí lidé“, oni „zelení mužíčci“, o nichž dodatečně Putin prohlásil, že to byli jeho elitní vojáci.  

I díky nim mohli pak evropští pozorovatelé okusit osobně idylu krymského referenda.  

„Většina z nás si nepřeje konfrontaci s Ruskem, rozumíme vaší reakci na události na Ukrajině,“ napsalo Putinovi 200 německých intelektuálů pod redakcí publicisty Volkera Bräutigama.  

A také další Evropané si sympatiemi k Rusku kompenzují svůj antiamerikanismus. Neviditelná smyčka propagandy, kterou Západu navlékl Putin, se utahuje, protože potřebnou šablonu na obranu zatím nevystřihli ani v Bruselu, ani ve Washingtonu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…