Desatero tezí ANO 2011

24.02.2012 10:24

Teze k budoucímu programu ANO 2011.

Desatero tezí ANO 2011
Foto: ano2011.cz
Popisek: ANO 2011

Vážené sympatizantky, vážení sympatizanti ANO 2011,

předkládáme vám k diskusi desatero tezí, které by měly být základem našeho dalšího společného směřování. Tyto teze chceme s vaší pomocí rozvinout a pak v několika bodech jasně nastínit, o jaké změny ve společnosti usilujeme. Za vaše připomínky a návrhy děkujeme.

Nově můžete diskutovat také o jednotlivých vizích.

ANO 2011

O CO USILUJEME:

Odborně řízený stát, který jedná v zájmu všech slušných občanů a vytváří prostředí pro jejich kvalitní, bezpečný a zodpovědný život.

Česká republika je v krizi. Po čtyřiceti letech všeovládajícího socialistického státu se česká společnost dostala do víru divokého volného trhu bez dostatečné vymahatelnosti práva. Jsme svědky rozpadu české společnosti na „mocensko-politické zkorumpované klany“, jejichž zájmům jsou slušní občané vydáni napospas.

ANO 2011 nabízí českým občanům novou cestu. Nechceme ani „všeovládající stát“ (zodpovědnost bez svobody) ani „divoký kapitalismus“ (svoboda bez zodpovědnosti). Zdravě fungující společnost může vzejít pouze z propojení svobody každého občana a pocitu osobní zodpovědnosti za sebe i za ostatní. Hlásíme se k zastupitelské demokracii založené na schopnostech a znalostech, právnímu státu zaručujícímu svobodu jednotlivce, solidaritě založené na osobní odpovědnosti a k pevnému ukotvení naší země v Evropě.

ANO 2011 je iniciativou občanů, kteří si jsou vědomi současného politického, ekonomického, sociálního a morálního úpadku České republiky a cítí zodpovědnost za její další vývoj. Proto chceme, aby Českou republiku přestali řídit všehoschopní a nedůvěryhodní lidé. Chceme, aby se Česká republika stala odborně řízeným demokratickým státem, který jedná v zájmu všech slušných občanů a vytváří prostředí pro jejich bezpečný a zodpovědný život. Chceme stát, který chrání a podporuje kulturní hodnoty naší společnosti. Chceme stát, který se stará o kvalitu našeho životního prostředí.

Naše cíle:

1. Chceme odborně a efektivně fungující stát. Občané musí mít ve volbách na výběr z řady opravdových odborníků, nikoli všehoschopných prospěchářů. Tito lidé musí mít nejen potřebné znalosti, ale musí svojí předchozí prací prokázat odbornou schopnost i pocit odpovědnosti za celou společnost. Takové kandidáty chceme nabídnout do příštích voleb. Nepodporujeme kandidáty, kteří nemají zkušenosti a doposud nic nedokázali. Parlament a vláda musí naslouchat profesním a nevládním organizacím a průběžně komunikovat s občanskými sdruženími a hnutími. Těm musí být zaručen včasný přístup k potřebným informacím a možnost odborné diskuse.

2. Chceme skoncovat s korupčním systémem, který zde byl posledních 22 let budován. Na rozdíl od současných politiků máme skutečnou vůli korupční chování trestat a nebudeme nové kauzy zametat pod kobereček. Chceme vymýtit systémovou korupci. Právo nesmí zůstávat jen na papíře, ale musí být efektivně vymáháno. K tomu je zapotřebí reformovat policii, státní zastupitelství a soudy, aby byly politicky nezávislé a neúplatné.

Diskusi k bodu 2 najdete ZDE

3. Chceme opravdovou reformu veřejné správy. Veřejná správa musí fungovat efektivně jako firma a nikoli jako dnešní korupcí prolezlý systém, který vyvádí veřejné peníze do soukromých kapes. Veřejné prostředky se musí začít vynakládat v zájmu veřejnosti. Chceme, aby ve veřejné správě byli odborníci, kteří ji budou schopni strategicky a efektivně řídit a vyhodnocovat dopad svých rozhodnutí. Práce a výsledky úředníků musí průběžně kontrolovat opravdu nezávislý audit. Potřebujeme méně úředníků, ale s vyšší kvalifikací, kteří budou vybíráni na základě odbornosti a schopností. Za svoji práci musí být náležitě odměněni.

4. Chceme posílit konkurenceschopnost naší ekonomiky, která je klíčem k hospodářskému růstu a lepší kvalitě života českých občanů. Růst ekonomiky musí být založen především na schopnosti podniků a podnikatelů vytvářet více hodnot. To vyžaduje na jedné straně příznivé podnikatelské prostředí, na druhé straně větší důraz na vědu, výzkum a inovace. Budeme proto podporovat malé a střední podnikatele a zasadíme se o reformu systému vzdělávání, aby zaměřením a kvalitou odpovídal požadavkům trhu práce. Zároveň chceme začít efektivně řídit podporu vědy, výzkumu a inovací, a tak vytvořit podmínky pro rychlejší přenos výsledků vědy a výzkumu do praxe.

5. Chceme zajistit vyvážený regionální rozvoj. V době stále menších finančních zdrojů chybí v mnoha regionech kvalitní koncepce pro jejich další hospodářský, sociální i kulturní rozvoj. Proto chceme začít řešit otázku regionálního rozvoje systematicky, zaměříme se především na efektivní propojení infrastruktur, vzdělávacích kapacit a sociálních služeb.

6. Chceme zlepšit pošramocenou pověst České republiky v Evropě. Česká republika leží v srdci Evropy, a je tak ekonomicky i bezpečnostně závislá na svém okolí. Proto je nezbytné, aby měla dobré vztahy zejména se svými sousedy a byla považována za důvěryhodného partnera. Jsme si vědomi velkých výhod, které čerpáme z členství v Evropské unii, a to jak díky zvýšení českého exportu do zemí EU, tak i díky finančním dotacím z rozpočtu EU. Víme, že EU nefunguje zdaleka ideálně. Izolace by však měla pro Českou republiku mnohem horší ekonomické a bezpečnostní následky než její aktivní účast v EU. Musíme zlepšit naši schopnost prosadit se v Bruselu. Musíme být schopni jasně definovat své priority, přicházet s novými návrhy a hledat si pro ně spojence.

7. Chceme zvýšit úspěšnost při vybírání daní a zajistit, aby firmy podnikající v České republice odváděly daně zde a nikoli v daňových rájích. Zpřehledníme současný komplikovaný systém daňových výjimek. Chceme daňový systém, který podpoří podnikání, ale zároveň zajistí solidaritu bohatých s chudými. Jsme pro progresivní systém zdanění a vyvážený poměr mezi přímými a nepřímými daněmi. Podporovat skrze daňová zvýhodnění chceme především rodiny s dětmi, které jsou budoucností každé společnosti.

8. Chceme zajistit sociální smír ve společnosti. Solidarita musí být založena na vzájemné občanské odpovědnosti za důstojný život všech občanů. Bohatstvím společnosti jsou kvalifikovaní a motivovaní lidé. Sociální systém by měl podporovat zejména rodiny s dětmi, které jsou budoucností společnosti, a také jedince, kteří se kvůli špatnému zdravotnímu či duševnímu stavu o sebe nemohou postarat sami. U ostatních skupin musí být vydávání sociálních dávek podmíněno aktivní snahou o zlepšení sociální situace i ze strany příjemců dávek. Budeme řešit i problematiku menšin, ne o ní jenom diskutovat nebo se jí vyhýbat. Chceme v České republice srovnatelné důstojné podmínky pro každého, kdo poctivě pracuje, platí daně, nepodvádí a nekrade.

9. Chceme zdravotnický systém, který je založen na principu sdílené zodpovědnosti ze strany státu i osobní odpovědnosti občanů, kteří mají dbát o zdravý životní styl. Zaměříme se na neefektivní správu zdravotních pojišťoven. Zprůhledníme lékovou politiku. Budeme řešit plýtvání zdravotnickým materiálem stejně jako předražené nákupy přístrojů.

10. Chceme opravdovou reformu školství. Vzdělaná společnost je základem pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Proto chceme zvýšit kvalitu vzdělávání zejména větším důrazem na to, aby vzdělávací soustava na všech stupních připravovala absolventy schopné uplatnit se na trhu práce. Potřebujeme motivované učitele, kteří budou dobře zaplaceni. Toho chceme dosáhnout úsporami, kterých docílíme potíráním korupce. Změny ve vysokém školství založíme na široké diskusi s akademickou obcí. Školné na veřejných VŠ odmítáme. Nedopustíme omezení samosprávy vysokých škol a omezování akademických svobod.

Tým ANO 2011

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…