Dominik Duka: Církev se postavila na stranu národa

28.10.2013 15:36

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, státní svátek 28. října je také příležitostí ke vzpomínce na první světovou válku, snad nejméně pochopitelnou válku z hlediska spravedlnosti. V ní zahynulo vlastně nejvíc našich spoluobčanů a po nesnadných peripetiích vznikl samostatný stát. Nebyl žádným státem „nulové tolerance“, ale státem porozumění a konsenzu.

Dominik Duka: Církev se postavila na stranu národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Nechci tuto první republiku idealizovat nebo podporovat nějaké mýty o ní. Přesto si myslím, že v době nacionálních vášní v okolních zemích se zpočátku podařilo vícenárodnostní soužití. A to vše v atmosféře směřování některých okolních zemí k totalitním systémům. Stali jsme se tak státem, který byl skutečným ostrůvkem demokracie.  

V tomto novém státě pak hledala místo katolická církev, do té doby zvláštním způsobem propojená s dožívající rakousko-uherskou monarchií. Možná málokdo z nás ví o dvou momentech, které v té době demonstrovaly místo církve v novém společenském a politickém systému.  

V prvé řadě to byla oslava tisíce let od mučednické smrti svatého Václava, kdy byla posvěcena a otevřena definitivně dokončena katedrála svatého Víta na Pražském hradě. Stala se tak náboženským, kulturním a duchovním symbolem svobody a suverenity.  

Druhým momentem byl sjezd československých katolíků v roce 1935. Na něm církev jasně demonstrovala, že je odhodlána hájit demokratické principy naší státnosti. Závěr sjezdu v této vypjaté době přispěl k podpoře volby nového prezidenta republiky, kterým se stal Edvard Beneš.  

Ohlas těchto momentů pak vystoupil do popředí při pohřbu kardinála Kašpara, kterého se zúčastnil episkopát nejen z okupované vlasti, ale i ze Slovenska a Podkarpatské Rusi. Bylo to také vyjádření podpory londýnské vládě ve snaze o obnovení Československa a o anulaci hanebné mnichovské dohody. Církev se tak postavila na stranu národa a toto dědictví chce nést dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dominik Duka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…