Dominik Duka: Co je na svatých tak zajímavého? Po smrti toho dokázali víc než za života

04.08.2014 14:46

Charakterní osoby, kterým patří náš obdiv – tak popisuje kardinál Dominik Duka v následující glose světce. K čemu jsou nám tyto osobnosti dobré?

Dominik Duka: Co je na svatých tak zajímavého? Po smrti toho dokázali víc než za života
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, četl jsem nedávno na webu: „Kolik vy, katolíci, máte svatých. Můžete si vůbec pamatovat, kdo je čeho patronem? A kdo je to ten svatý?“

Milá tazatelko, opravdu si nepamatujeme všechny naše svaté, ale to není podstatné. Žili v různých dobách a sehráli svoji roli v různých povoláních a životních situacích. Někteří jsou inspirací i dnes, a to bez ohledu na vzdálenost času, místa nebo kultury.

Naši evangeličtí bratři takovéto osobnosti nazývají svědky víry, já se je občas odvážím nazvat charakterními osobnostmi, kterým patří naše vděčnost, úcta a často i obdiv. Úcta k nim vytvořila malé i velké tradice. O některé se opírá také idea našeho státu nebo některých institucí.

Možná mi namítnete, že mohli být zneužiti k různým postranním účelům. A to se také stalo. Například se svatými Cyrilem a Metodějem, svatým Václavem a dalšími. To se však stalo i jiným osobnostem. Třeba mistru Janu Husovi při budování beztřídní společnosti nebo Janu Amosi Komenskému při vytváření ateistické školy.

Některé patronáty jsou trochu sarkastické. Svatý Vavřinec, který může být patronem sociální a charitativní péče, ale byl upálen na rožni a odvolávají se na něho také pekaři. Jindy převzal světec resort některého pohanského božstva v rámci christianizace v dobách raného středověku.

Co je na těchto světeckých osobnostech zajímavého? To, že po smrti dokázali víc než za pozemského života. To je důvod, proč je považujeme za přátele, ochránce a přímluvce. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…