Dominik Duka: Pozdrav účastníkům olympijských her v Riu

29.07.2016 20:09

Kaplan českého olympijského týmu v Riu při příležitosti otevření českého centra přečetl dopis kardinála Duky adresovaný českým olympionikům.

Dominik Duka: Pozdrav účastníkům olympijských her v Riu
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

VÁŽENÍ ÚČASTNÍCI LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER 2016, MILÍ SPORTOVCI!

V roce 1896, před 120 lety, kdy se konala první novodobá olympiáda, se zakladatel moderního olympismu Pierre de Coubertin nechal inspirovat také osobností katolického dominikánského kněze Henri Didona, který je autorem olympijského hesla vyjadřujícího aspirace olympijského hnutí „Citius, Altius, Fortius “ (rychleji, výše, silněji).

Současný papež František před určitou dobou připomněl, že „olympijské heslo nevyzývá k nadvládě jednoho národa nad druhým, ani k vylučování nejslabších a nejbezbrannějších. Staví před nás naopak výzvu, která se obrací ke všem lidem, nejenom ke sportovcům - a tou je přijetí námahy a oběti, abychom dosáhli důležitých životních cílů, uznali vlastní omezení a snažili se je překonat.

Olympijské hry jsou radostnou oslavou sportu, daru života, pohybu, přátelství. Oslavou, která díky následující paralympiádě nezapomíná také na hendikepované sportovce.

Český tým na letních olympijských hrách v Riu bude provázet také životní krédo čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka: „ Nemůžeš? Přidej! “ Tato výzva bude jistě provázet nejen vás, olympijské reprezentanty naší vlasti a povzbuzovat k nejlepším sportovním výkonům, ale může být v určitých životních situacích inspirací pro každého člověka: nerezignovat, nevzdávat se...

Emil Zátopek také řekl, že „ Vítězství je skvělá věc, ale přátelství je ještě lepší Logo letošních olympijských her v Riu zobrazuje v národních brazilských barvách tři postavy v postoji přátelského obětí, pohybu a tance. Olympiáda je vedle vrcholné sportovní události i jedinečnou možností zakusit atmosféru přátelství a porozumění nejen v rámci národních olympijských výprav, ale především v celosvětovém měřítku.

„Přátelskou přítomností“, slovy papeže Františka, má být i osoba olympijského kaplana. Českému olympijskému Výboru děkuji, že po vzoru mnoha jiných národních olympijských výprav letos poprvé může také tu naši během celých her provázet osoba kaplana. Jeho služba je součástí co nejlepšího zázemí pro soutěžící sportovce, ale je zároveň otevřena každému i z řad doprovodu či fanoušků. Neodmyslitelným symbolem brazilského města Rio de Janeiro je socha Krista Spasitele, pod jehož do široka otevřenou náručí se letošní XXXI. letní olympijské hry odehrávají.

Přeji vám všem, aby vás otevřená náruč Krista Spasitele provázela nejen během letošních olympijských her, ale po celý život a našim sportovcům přeji hodně zdaru a Božího požehnání do olympijského zápolení v duchu fair play.

kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …