Dominik Rusinko: Putinova jedenáctka zřejmě neoslní, úspěch však může přijít v zákulisí

12.06.2018 17:08

Již pozítří startuje v Rusku mistrovství světa ve fotbale, nejsledovanější sportovní událost na planetě, která po následující měsíc přitáhne pozornost více než 3 miliard diváků.

Dominik Rusinko: Putinova jedenáctka zřejmě neoslní, úspěch však může přijít v zákulisí
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Již pozítří startuje v Rusku mistrovství světa ve fotbale, nejsledovanější sportovní událost na planetě, která po následující měsíc přitáhne pozornost více než 3 miliard diváků. Pro hostitelskou zemi se přitom bude po zimních olympijských hrách v Soči jednat již o druhou sportovní mega-akci v rozmezí pěti let. Ač tentokrát vyráží sborná do boje jakožto outsider turnaje bez výraznějších sportovních ambicí, hospodářské ambice Rusku rozhodně nechybějí.

Staronový ruský prezident Vladimir Putin při svém inauguračním projevu oznámil smělý cíl dostat zemi do roku 2024 mezi pět největších ekonomik na světě (aktuálně jí patří pozice dvanáctá). K tomu, aby Rusko předběhlo země jako Jižní Korea, Velká Británie či Indie, nicméně dojde jen stěží bez zásadní transformace celého hospodářského modelu země. Koneckonců modelu, jehož problémy jsou nikoli nepodobné těm, se kterými se potýká ruský fotbal, tj. nadměrná role státu, nedostatek (zahraniční) konkurence a závislost na příjmech z těžby ropy a plynu, jež tvoří více než třetinu státního rozpočtu.

Posledně zmíněný bod je přitom klíčový. Zatímco v roce 2014 odstartoval kolaps cen ropy (umocněný sankcemi Západu v reakci na anexi Krymu) propad ruské ekonomiky, v současnosti naopak Rusko z rostoucích cen - meziročně o 60 % - profituje. Ty jsou společně se silnější externí pozicí důvodem, proč další kolo amerických sankcí uvalených v dubnu zdaleka nebolelo ekonomiku tolik jako před čtyřmi lety. Rusku se tak v tomto ohledu vyplatila dohoda s kartelem OPEC, v rámci níž členské země od ledna 2017 tlumí těžbu přibližně o dvě procenta globální produkce.

A právě budoucnost této dohody přijde na přetřes úvodní hrací den celého mistrovství. Zatímco totiž budou na hřišti svádět bitvu výběry domácího Ruska a Saúdské Arábie, v zákulisí budou hlavní představitelé obou zemí debatovat o společném postupu na klíčovém jednání OPEC+ 22.-23.6. ve Vídni, které udá směr dalšího vývoje ropného trhu. Třebaže tak z pohledu fotbalového fanouška zřejmě nepůjde o zápas z nejatraktivnějších, v zákulisí se nakonec mohou upéct věci více než zajímavé...

Dominik Rusinko
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …