Dopisy Hermanovi 4: Když se žena Knížáka zlobí...

28.11.2015 19:45

Prof. Milan Knížák, Dr. A je dlouhodobě nespokojen s prací našeho ministra kultury Mgr. Daniela Hermana. Spy.cz přináší sérii ostrých dopisů. Zde je čtvrtý z nich.

Dopisy Hermanovi 4: Když se žena Knížáka zlobí...
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Pane ministře kultury,

Má trpělivost už je u konce. Nemohu se dívat na to, co se děje v Národní galerii, jak Jiří Fajt totálně rozkládá její základy. Jak nastoupil, mnoho lidí muselo odejít a mezi nimi byli hlavně odborníci. Teď začíná nová vlna výpovědí těch zbylých.

Národní galerie ztratila své hlavní poslání.

Divíte se, proč Vám píši, pane ministře? Byla jsem u toho, když můj muž po roce 1989 zrekonstruoval Akademii výtvarných umění, kde byl 7 let rektorem. Za tu dobu získala AVU světovou úroveň. V roce 1999 byl M. Knížák jmenován generálním ředitelem NG, kde působil 12 let. Po celou dobu se pár jedinců snažilo přes něho zviditelnit a já se ptám, kde jsou teď?

Jak odůvodní J. Fajt, že dal výpověď jedné z nejschopnějších sekretářek (M. Špačková), které Národní galerie měla? Tato výjimečná pracovnice byla ještě před nástupem mého muže sekretářkou ředitelů. Nejen, že byla velmi úspěšná, ale měla obrovskou praxi, která je nezastupitelná. Pracovala s velkým nasazením. Vyhodit takového člověka může jen barbar.

Pohrdáte připomínkami a kritikou a necháváte J. Fajta, který nemá absolutně žádný cit pro vedení tak velké instituce jakou je Národní galerie, řádit. Jeho činy jsou nevratné a devastující a Vy jste klidný, chodíte a žehnáte ...

Panu Fajtovi jde jen o povrchní „úspěch“, zviditelnění a osobní prospěch, ale jen se podívejte na výsledky a dluhy, které za sebou zanechává. Výstavy jsou přebírány z jiných zemí jako bychom nebyli schopni sami vytvořit vlastní projekty. Nehledě k tomu, že tyto výstavy jsou velice drahé.

Dozvěděla jsem se, že paní ekonomka, kterou si J.F. přivedl, Národní galerii opustila, protože nechtěla převzít zodpovědnost za jeho nezřízené hospodaření. Začínají odcházet i lidé, kteří „nechtějí být u toho“ co se v NG děje. Vypadá to, že se Národní galerie stane „Mezinárodní“ galerií bez hrdosti na naši historii i současnost.

To, že NG má hlavního kurátora polské národnosti, který neumí ani slovo česky, je pozoruhodné. Mluví s podřízenými špatnou angličtinou bez ohledu na jejich jazykové vybavení. Pokud vím, tak v naši zemi je úředním jazykem čeština.

Už neříkám, že je to na Vás, pane ministře, protože Vy jste nezodpovědný a necháváte se patrně ovládat anebo tomu nerozumíte. Také už nevěřím, že byste byl nějakého kroku schopen.

Je to totální rozklad kulturní instituce prvořadého významu.

Jsem ráda, že jsem napsala tento dopis, protože se tím zbavuji pocitu viny za ničení našeho kulturního odkazu. Jen vím, že už to těžko někdo dá dohromady.

Marie Knížáková

P.S.
Nečekám žádnou odpověď.

Vydáváme ve spolupráci se Spy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…