Dopisy Hermanovi 5 aneb když se Knížák zlobí...

29.11.2015 14:59

Prof. Milan Knížák, Dr. A je dlouhodobě nespokojen s prací našeho ministra kultury Mgr. Daniela Hermana. Spy.cz přináší sérii ostrých dopisů. Zde je pátý z nich.

Dopisy Hermanovi 5 aneb když se Knížák zlobí...
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Pane Hermane,

Jste nejhorší ministr kultury po listopadu 1989. O těch totalitních nemohu mluvit, protože jsem je neznal. V polistopadových vládách jsem se s ministry z titulu mých funkcí stýkal. Vím, že mně na tento dopis neodpovíte, jako jste neodpověděl na žádné mé předešlé dopisy veřejné i neveřejné, přesto, že je to Vaší povinností.

Nechápu, že Vás předseda vlády nechá působit na ministerském postu, když je zjevné, že své základní povinnosti neplníte. Jste pouze vidět, jak předáváte ceny, podáváte ruce, ale o práci v rezortu není slyšet.

Jako dlouholetý ředitel Národní galerie upozorňuji, že nikdo po listopadu nepůsobil tak dlouho v čele NG jako já (12 let) a proto mám nepopiratelné právo, téměř povinnost, vyjadřovat se k provozu Národní galerie. Neuvážené a nekončící propouštění zaměstnanců NG, zbavování se odborných pracovníků na všech úrovních a dosazování lidí ze zahraničí, kteří nemohou rozumět provozu této instituce, a kteří dokonce odmítají komunikovat v češtině (co se týká českého umění nejsou a ani nemohou být profesně zdatní), to jsou jen některé ukázky ze zmateného působení ředitele Fajta.

Sleduji průběžně činnost Národní galerie a protože vím, jakými prostředky disponovala, zajímalo by mne, jak v současné době financuje své nákladné projekty, které přebírá ze zahraničí a rezignuje tak na samostatnou výstavní a vědeckou činnost. Je kladen důraz na barnumskou podobu, ale o obsahu není vedena odborná diskuze. Žádám Vás, pane ministře, abyste zveřejnil financování Národní galerie v Praze, poněvadž na to mají daňoví poplatníci nezadatelné právo.

Znovu připomínám nesmyslné půjčování děl z našeho kulturního dědictví, snahu zbavit se nemovitého majetku Národní galerie. Je-li pravdou, že NG plánuje stavbu nové budovy buď na záplavovém Rohanském ostrově, nebo nyní nověji, v prostoru nákladového nádraží Žižkov, je třeba zdůvodnit proč k něčemu takovému dochází, když NG má k dispozici architektonicky mimořádné paláce v nejfrekventovanějších místech Prahy. Navíc sbírky NG jsou tak rozsáhlé, že by je jedna budova nemohla důstojně prezentovat.

Hovoří se o spojení NG s finanční skupinou Sekyra Group a se stranou, jejímž jste členem a jejímž hlavním sponzorem je právě společnost Sekyra Group. Nevadilo Vám, že generální ředitel NG J. Fajt žádal banku o dotaci svého platu. To by se za jiného ministra kultury nemohlo stát. Zdá se, že záměrně kryjete zlořády, které se v Národní galerii dějí. Neuvážené, chaotické chování současného ředitele NG, zbavování se dlouholetých profesionálních pracovníků bez jakéhokoliv odůvodnění, násilná a zbytečná reorganizace, při které jsou zaměstnanci výhružkami nuceni podepsat rozvázání pracovního poměru dohodou atp., jsou jevy, které by za normální situace vedly k důsledné kontrole a k ukončení pracovního poměru každého ředitele.

Vyzývám tímto předsedu vlády, aby zjednal nápravu, poněvadž je zodpovědný za ministry své vlády.

Mnoho z činů současného ředitele NG postrádá logiku, vytváří kolem sebe chaos, rozkládá instituci, kterou jsme po léta dávali obtížně dohromady. Stačí si jen promluvit s hrstkou zaměstnanců, která v NG ještě zbyla, či s těmi, kteří byli nuceni odejít. Tlak, který je na zaměstnance NG vyvíjen, vyvolává pocit strachu a to jsme zase tam, kde jsme skončili před 25 lety.

Chci také upozornit, že Jiří Fajt uvádí o svém působení mylné informace a představuje se nám jako gigant dějin umění a významný světový galerijní odborník. Nic z toho není pravda. Pamatuji si dobře na jeho hospodaření v NG, kdy Sbírka starého umění jím vedená měla až tragicky nejhorší hospodaření z celé Národní galerie.
Ještě jednou Vás důrazně vyzývám k nápravě, je-li vůbec ještě možná.

Prof. Milan Knížák

Vydáváme ve spolupráci se Spy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…