Drahomír Jurajda: Proč mne nesužuje každoroční předvánoční nákupní běsnění

21.12.2017 21:12

Vánoce jsem vždy vnímal jako svátky rodinné pohody a ne jako období shánění různých nákladných dárků příbuzným a omezoval jsem se především na menší funkční dárky pro děti, z nichž většinu jsem vlastnoručně vyráběl nebo ze vhodných polotovarů upravoval. Pokud jde o dospělé rodinné příslušníky, již před mnoha léty jsme se dohodli, že si budeme o Vánocích věnovat pouze malé symbolické dárky a zaměřili se především na rodinnou pohodu.

Drahomír Jurajda: Proč mne nesužuje každoroční předvánoční nákupní běsnění
Foto: pixabay.com
Popisek: Dárky - ilustrační foto

V loňském roce jsem například oběma starším vnoučkům zhotovil pevné chůdy se dvěma výškovými úrovněmi stupaček a dřevěné pistolky na střílení gumičkami. Čtrnáctiměsíční vnučku jsem potěšil více než čtyřicet let starým překližkovým kočárkem, který jsem tehdy vyrobil dceři k narozeninám, a který po přebroušení a přelakování nadchnul i naši malou vnučku. Celá desetiletí jsem již v předvánočním údobí nenavštívil žádný supermarket přeplněný nervózními lidmi zoufale hledajícími nahonem nějaké vhodné vánoční dárky.

Vhodné drobnosti, které mne svou funkčností příležitostně zaujmou, si již s velkým předstihem nastřádám pro své blízké během běžného roku. Malé Kamilce jsem letos zhotovil lehké dřevěné zábradlíčko, které jsem již s předstihem přichytil na stěny pod hlavní zábradlí u schodů z horního podlaží na náš výměnek, což vnučka nadšeně ocenila, že má teď svoje zábradlíčko „pro Kamilku“ a může sama bezpečně scházet ze schodů. Dále ji namontuji novou dřevěnou houpačku na kryté terase před obývacím pokojem.

Samotný Štědrý den se snažím organizovat v podstatě téměř tradičně. K obědu uvařím pikantní česnekovou polévku pro celé příbuzenstvo v domě, při štědrovečerní večeři si dám jeden kus kuřecího řízku se třemi lžícemi bramborového salátu (zatímco má žena a dcera si dají tradiční porci kapra), a potom až u stromečku sním tři čtyři kousky cukroví, jednu mandarinku a dám si šálek kávy. Odměnou za tento přístup je mi potom příjemný pocit „nepřežranosti“ jak po zbytek večera, tak během následujících svátečních dnů.

Ač jsem formálně ateista, před rozbalováním dárků u rozsvíceného stromečku přečtu svým pěti vnoučatům z bible část evangelia podle Lukáše, pojednávajícího o okolnostech narození Ježíše, a následně zdůrazním nesmírný přínos Ježíšova poselství, pokud jde o mezilidskou solidaritu a lásku k bližnímu. Vyslovím také naději, že jev, který provozuje část současné zhýralé společnosti, která degradovala vánoční svátky na „slavnost plného břicha“ a nehorázných, mnohdy zbytečných nákladných nákupů, je dočasným jevem, který bude v budoucnu zřejmě překonán. Vnoučky nabádám, aby se učili žít skromně a těšili se z toho, co mají, a mysleli také na jiné děti, které nejsou tak šťastné jako oni.

K Vánocům přeji svým kolegyním a kolegům seniorského věku z i60 hodně pohody a zdraví do dalšího roku.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.