Dušan Josef Póč: Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

20.04.2020 11:31

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE!)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

Dušan Josef Póč: Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Všechno to tragikomické a směšné dění, nad nímž člověk, byť prostý, ale se zdravým selským rozumem kroutí hlavou, odstartovala takzvaná on-line tisková konference na facebooku Krajského úřadu Zlínského kraje reagující na otevřený dopis zdravotníků Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB)

No, na tom, tedy na uspořádání konference, by nebylo nic až tak neobvyklého, kdyby... Kdyby se tiskovka netýkala problematiky uvedeného regionu, kterému vládne, respektive, jenž se snaží i těmi nejpodlejšími prostředky (viz např. předvánoční schůze krajských zastupitelů: viz např. předvánoční schůze krajských zastupitelů: Hejtmanská lumpárna století v podání Jiřího Čunka ze Zlína - ZDE) ovládat Jiří Čunek, jemuž z jeho pohledu v oblasti zdravotnictví, za nějž nese v kraji odpovědnost právě hejtman samochťa do této pozice pasovaný, úspěšně sekunduje předseda představenstva krajských nemocnic a ředitel KNTB MUDr. Radomír Maráček. Ostatně, od tiskové konference jsem očekával odpovědi na něco jiného, než se stalo. Ale o tom až v závěru tohoto blogu.

Šlo o jednostrannou konferenci, již lze označit za jakýsi duolog, která sice měla svou moderátorku, ale kdo ji vlastně řídil, bylo jasné od samotného začátku. Čunek si ji prostě kočíroval tak, jak potřeboval, a když to uznal za nutné, dokonce Maráčkovi sám dotazy pokládal. Samozřejmě tak, aby on z toho velkého morálního marasmu vyšel pokud možno jako vítěz a hrdina.

Kdyby nebyla situace taková, jaká díky koronavirové pandemie je, dlouho bych u této snůšky účelově vedené diskuse mezi Čunkem a Maráčkem nevydržel. Ale tady šlo o vážný problém. Pověstný oříšek bytostně se dotýkající těch, kteří stojí v první linii boje proti dosud nepoznané epidemii (ať je důvod jejího vzniku jakýkoliv - pozn. autora). Navíc vedený v duchu grázlů z konce září roku 1938, tedy: ...o nás, bez nás!

Proč nebyl ke konferenci přizván alespoň jeden ze čtyř signatářů onoho zmíněného otevřeného dopisu zdravotníků KNTB, o tom můžu jen polemizovat. Nicméně, těžko by mě kdokoliv přesvědčoval o tom, že v tom nebyl úmysl a strach z konfrontace, obava z vynoření pravdy z temně kalných a nevoňavých vod zvaných zlínské zdravotnictví.

Oba hoši tady tlachali v podstatě o ničem, směšovali jablka s hruškami a sem tam do toho zamíchali i nějaké hniličky, do éteru tu a tam vypouštěli i nelogická tvrzení a všechno hnětli bravurně tak, že se v tom ani brav nevyznal. Například kapacity lůžek míchali s aktuální obložností, ale už nezmínili, že některá oddělení nemocnic jsou uzavřena a interny plné...

Ale lidé, naštěstí(!), nejsou tak hloupí a nejsou ovcemi, za jaké je pravděpodobně diskutující názoroví soudruzi považují, a tak nemlčí. Světlo světa proto spatřují tvrzení lidí z praxe, kteří vědí, o co jde a jaké dopady v otevřeném dopisu kritizované kroky vedení KNTB posvěcené hejtmanstvím zejména v souvislosti se změnou pracovní doby a vším, co s tím souvisí, skutečné mají.

Osobně si velmi cením skutečnosti, že ve svých protestech nezůstali zdravotníci KNTB sami a do čela jejich odporu proti aroganci moci se postavily i profesní odborové organizace a Lékařský odborový klub. A že za jejich hlasem jde i nezanedbatelná, ba velmi silná část obyvatel regionu.

To zřejmě Maráčka a spol, s Čunkem za zády, rozohnilo a podali na zaměstnance KNTB žalobu.

Odbory jsou šokovány přístupem hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a managementu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně vůči zaměstnancům nemocnice. Reakce managementu nemocnice a hejtmana na otevřený dopis zástupců zaměstnanců překročila dle našeho názoru všechny únosné meze. Vyhrožování zaměstnancům, kteří pečují o pacienty a chrání zdraví a životy obyvatel Zlínského kraje, je naprosto bezprecedentní, stejně, jako trestní oznámení, které vedení nemocnice podalo na své zaměstnance, kteří upozornili na dlouhodobé problémy.
Zdroj: dopis Radě Zlínského kraje - 18. 04. 2020

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. V tomto případě, mám samozřejmě na mysli podání žaloby na zdravotníky KTNB managementem špitálu. Vedení KNTB a hejtmanství, respektive Maráček a Čunek, tak veřejně dokázali, že jsou v koncích, že jim došly logické argumenty pro jejich počínání, které ostatně ani nikdy v jejich případě neexistovaly.

A tak přišla ke slovu taková ohavnost, jakou je žaloba (jaký to rozpor v tom, že většina národa, včetně nejvyšších ústavních představitelů, volají po tom, aby se lidem bojujícím s koronavirem v první linii, tedy i zdravotníkům, dostalo mimořádných odměn a maximálního společenského uznání). Krok, k němuž se, v takovém případě, o jaký jde, odhodlá pouze zbabělec, individuum prosté taktu, soudnosti a morálky. Element trpící morální chudobou, kterému až na prvním místě jde o jeho osobní zájem, osoba, jež nesnese, že pravdu může mít taky někdo jiný, než žalovníček sám.

Ono totiž žalovat a žalovat je setsakramentsky velký rozdíl.

Vzpomínám si, že když jsme byli malí, tak jsme směrem k žalovníčkům, jimiž jsme opovrhovali, vysílali říkanku:
Žalobníček žaluje, pod nosem si maluje,
namaloval husu, ta mu dala pusu.
Namaloval berušku, ta mu dala přes držku.
Namaloval komboje a ten spadl do hnoje...

První československý prezident Tomáš G. Masaryk ve svém historicky prvním vánočním poselství z 19. prosince 1933, i když v jiné souvislosti, řekl: "Problém dneška není jen politický a ekonomický, nýbrž především mravní."

Pan prezident nemohl tušit, že o šestadvacet let později se přibližně 70 kilometrů od jeho rodiště (Hodonín - pozn. autora), ve Zlíně, narodí budoucí senátor, hejtman a exstarosta, na nějž se budou jeho ´vánoční´ slova hodit tak, že je lze srovnat s jedním známým českým přirovnáním: To sedí jak dětská prdýlka na hrnci.

Abych byl správně pochopen. Mám čím dál tím silnější pocit, že Čunek je pro Zlínský kraj problém nejen politický a ekonomický, ale také už i mravní! Bohužel, Čunek má, jak je patrno, už i nějaké ty souvěrce a soudruhy.

Vrátím se ještě k úvodu, kde jsem se zmínil o tom, že jsem očekával od tiskové konference odpovědi na jiné otázky, respektive věrohodné objasnění jiného problému.

Na internetu, přesněji na webu Hlídač státu (ZDE), vyšel celostátní žebříček institucí, nejvíc skrývajících své dodavatele. Na prvním místě skončila Česká pošta. Pomyslná stříbrná medaile patří Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně!

Co nám hejtmanství vedené Jiřím Čunkem a představenstvo krajských nemocnic a ředitel KNTB Radomír Maráček skrývají? Že by tam bylo něco, co by mohlo skončit zcela oprávněně a i z morálního hlediska žalobou? Proč tito dva skrývají před veřejností důvody, proč tomu tak je?

Částečnou odpovědí může být způsob, jakým hejtman prosazuje výstavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Ono totiž, jak se ukazuje, vše se vším souvisí. Co znám Jiřího Čunka, ten nikdy nedělal nic jenom proto, aby to bylo prospěšné pro všechny, jen pro něj ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …