Eman Pluhař: Německá feministka o LGBTQI a mužích a ženách na konci éry „starého bílého muže“

30.05.2022 20:44 | Komentář

Nacionalismy, „balkanálie“ a populismy, ale žel i otázky národní identity zůstávají stranou v nové knize („Zaminované území“) bývalé německé hvězdné televizní moderátorky Petry Gersterová a Christiana Nürnbergera. Dle autorů tyto kategorie patří do doznívající epochy patriarchátu a „starého bílého muže“.

Eman Pluhař: Německá feministka o LGBTQI a mužích a ženách na konci éry „starého bílého muže“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Budoucí identita je poté zásadně jiná (multikulturní, multietnická, multináboženská a multisexuální). V současnosti se tato budoucnost projevuje bojem o slova a znaménka v rovnoprávném pojetí jazyka (genderování), v postkoloniálním pohledu na pomníky a slepá místa dějin, ve veřejných omluvách politiků za použití nedávno tabuizovaných slov. 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Veřejné omlouvání politiků za to či ono se mezitím vžilo, častá je omluva za závislost na ruském zemním plynu či za Putina (respektive „Gasputina“- podle vzoru písně od Boney M.). Hned v úvodu díla k omluvám patří i omluva německé ministryně zahraničí Analeny Baerbockové. Byla obviněna, že vyslovila tabuizované slovo „negr“ namísto, aby použila výraz „n-slovo“. Takto se provinila „reprodukcí“ rasistického slova. A musela čelit „shitstormu“ ze své vlastní strany (Zelení) a od jiných. Takže se nakonec veřejně omluvila a tak i připojila k snad už ke stovkám dalších omluv veřejných činitelů. George Orwell a renitentní starosta Zelených Boris Palmer z universitního města Tübingenu nechají pozdravovat. Historku autoři ovšem nevypráví jen tak na úvod. V podání Gerstnerové to není jenom úsměvná historka, ale jedno ze znamení doby, která po pěti set letech patriarchátu spěje k něčemu novému a to nové začíná přechodem k rovnoprávnému jazyku. V tomto kulturním boji na konci epochy „starého bílého muže“ zavedla jako televizní moderátorka v hlavních zprávách genderovou hvězdičku do mluveného projevu: jako zlomek vteřiny trvající pauzu ve výslovnosti rovnoprávného slova pro všechna pohlaví (např. „Wähler*innen“ - což se nedá přeložit).

Tématem jazykové kritiky je tedy gramatická nerovnost ženského pohlaví a „generické maskulinum“ (voliči, učitelé lékaři) zamlčující přítomnost žen. Hledání nápravy vede v prvním kroku ke tvorbě „rovnoprávných“ výrazů. Namísto „učitelé“ tedy „učitelé a učitelky“ a pod. Další vylepšení rovnoprávnosti je typu „ministrYně“ - v češtině nemožné. Navíc je opět binární a tedy vynechává sexuální menšiny (LGBTQIA). Nutný je proto další krok a tím je vsunout mezi „muže a ženy“ genderovou hvězdičku za sexuální menšiny. V němčině je to nezvyklé, ale ještě na hranici mrzačení jazyka: „Wähler*innen“. Zachránci jazyka Goetha a Schillera tím samozřejmě nejsou nadšeni. Ale skutečnost, že samotná skupina LGBTQIA představuje v Německu dva a půlmiliónu osob propůjčuje této reformě zcela jistě rámcovou vážnost.

Co je pak „národní identita“, respektive jakou tvář má mít příští „národní identita“ vzhledem k tomu, že všechny identitní skupiny bojují o novou budoucnost odděleně- jak je již známo od roku 1977 z USA (Combahee River Collective). Fukuyama v tomto směru pleduje pro širší pojetí identity a A.Assmanová s ohledem na budoucnost členských států Evropské unie pro závazné překonání nacionalismu. Autoři nové knihy o identitě nenechávají nikoho na pochybách, že vidí ještě další alternativu: „Cílem není, jak stará levice neúnavně opakuje, štěpení, ani kultura pranýřování nebo mobbingu, nýbrž to samé, co stará levice vždy chtěla, ale uskutečnila jenom částěčně: universální platnost a prosazení lidských práv. Ty početné skupinečky nové levice pochodují dnes sice odděleně, ale ve stejném směru. Ke skutečné rovnosti pro skutečně všechny. Teprve potom, až bude dosaženo tohoto cíle, nebudou identity hrát žádnou roli“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…