Emanuel Šíp: Nekorektní údaje ve vládou projednávaném návrhu ohrožují podnikání ve vodní dopravě

03.02.2016 15:26

Komentář předsedy Dopravní sekce HK ČR Emanuela Šípa

Emanuel Šíp: Nekorektní údaje ve vládou projednávaném návrhu ohrožují podnikání ve vodní dopravě
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Vládou dnes projednávané nařízení o stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit, je klíčovým dokumentem pro budoucnost odvětví vodní dopravy v České republice. V důsledku dlouhodobé nerealizace projektů plavebních stupňů Děčín a Přelouč je možné provozovat vodní dopravu v České republice bez omezení v průměru jen asi polovinu ročního období, což se ještě výrazně zhoršilo v loňském extrémně suchém roce. Hospodaření podnikatelů ve vodní dopravě, našich členů, je následkem toho v akutním ohrožení a přibližuje se tím i možný zánik české plavby, a to přesto, že tato doprava je prokazatelně nejšetrnější k životnímu prostředí, a je proto také podporována Evropskou unií. 

Výstavba zmíněných plavebních stupňů je ohrožována návrhem nových evropsky významných lokalit Porta Bohemica a Louky u Přelouče. Vymezení jejich předmětů ochrany je přitom opřeno o závěry tzv. biogeografického semináře z března 2011, který vycházel z nekvalitních, mylných a zčásti účelově zkreslených výsledků mapování biotopů z let 2000-2004. Přestože je známo, že zmíněné mapování biotopů bylo v řadě případů odborně chybné včetně jeho interpretace, a existují nová mapování i analýzy dat, potřebné korektury nejsou v materiálu MŽP uplatňovány. Argumenty ekologických iniciativ, které MŽP nekriticky přejímá, že lze splavnost Labe v oblasti Plavebního stupně Děčín vyřešit bez jeho výstavby, byly specializovanou odbornou studií jednoznačně vyvráceny. Aktuální rozbory významu potenciálních předmětů ochrany v uvedených lokalitách vzhledem ke zbytku ČR má Hospodářská komora k dispozici.

Hospodářská komora je toho názoru, že na základě návrhu MŽP nelze kvalifikovaně rozhodnout o zařazení areálů označovaných jako Porta Bohemica a Louky u Přelouče do národního seznamu evropsky významných lokalit. Navrhuje proto vládě ČR příslušné přílohy navrhovaného seznamu neschválit, v dorozumění s Evropskou komisí uložit provedení transparentní analýzy aktuálních biogeografických dat o výskytu předmětů ochrany v ČR a po ukončení analýzy uspořádat nový biogeografický seminář, na kterém bude za účasti zainteresovaných subjektů dohodnuto řešení v souladu s požadavky Směrnice Rady 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin v platném znění. Řešení navrhované Hospodářskou komorou minimalizuje rizika infringementu (řízení pro porušení smlouvy) vůči ČR ze strany Evropské komise a případné žaloby na ČR ze strany nevládních organizací u Evropského soudního dvora.

Ing. Emanuel Šíp
předseda Dopravní sekce Hospodářské komory ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…