Eva Valerie Maxová: Uprchlíci z Iráku - „Jihlava nám musí zajistit lepší bydlení než byty 2+1!“

12.02.2016 12:37

TV Prima nedávno přinesla zajímavou reportáž, v níž si otec rodiny křesťanských uprchlíků z Iráku stěžoval na nabídku nevyhovujícího bydlení, které jim město Jihlava nabídlo.

Eva Valerie Maxová: Uprchlíci z Iráku - „Jihlava nám musí zajistit lepší bydlení než byty 2+1!“
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Za projektem přemístění 153 křesťanů ze Sýrie a Iráku do České republiky stojí Nadační fond Generace 21, který se společně se svými partnery usiluje o získání finančních prostředků, nabídek ubytování i podpory z vládních míst, neboť se domnívá, že pomocí potřebným, tj. lidem v daných oblastech zasažených válkou, je bohulibá a prospěšná činnost.

Bohužel, dnes 12. 2. 2016, byl ředitel NF Generace 21, Jan Talafant, nucen na stránkách fondu otevřeně přijít s následujícím prohlášením – omluvou:

Vážení příznivci, partneři, přátelé,

dovolte, abych se jménem Nadačního fondu Generace 21 osobně omluvil za nepříjemnou situaci, která vznikla vyjádřením rodiny uprchlíku umístěných v Jihlavě pro zpravodajství TV Prima o jejich nespokojenosti s nabízenou pomocí.

V tuto chvíli nevíme, co je k takové reakci vedlo, ale chceme Vás ujistit, že během dnešního dne budeme vše okamžitě řešit na místě v Jihlavě a uděláme maximum pro to, aby tento exces nepoškodil celý projekt, který se snaží zachránit křesťany v nouzi. O dalším vývoji Vás budeme informovat okamžitě, jakmile připravíme další kroky.

Co tedy dovedlo ředitele Talafanta k těmto slovům?

TV Prima ve své zvídavosti a dotazování. Ta totiž navštívila v penzionu na Okrouhlíku na Vysočině sedmnáctičlennou rodinu, která přiletěla z libanonského Bejrútu s tím, že se bude v českém prostředí integrovat. Záběry na rodinné příslušníky divákům ukázaly, že všichni jsou dobře oblečeni a vůbec vyhlížejí velmi spokojeně.

Aby ne, když do kamery otec rodiny Georgis Batto, prošedivělý muž přes padesát, reportérovi sdělil: „Předtím jsme měli život, o jakém se nikomu ani nesnilo. Zanechal jsem tam práci s platem, který by stačil pro pět rodin v České republice."

Penzion je pro ně pochopitelně přechodným místem, členové rodiny se mají výhledově přesunout do městských bytů 2+1 na jihlavském náměstí. Podle obyvatel Jihlavy jde o pěkné, opravené byty a jak sama říká mluvčí radnice: „Jihlava nabízí, to co má.“

Ano. Pro každého válečného uprchlíka, ale i běžného občana České republiky s průměrným platem, by tyhle byty byly jistě pěkné a takový nový nájemník by za ně byl vděčný. Ovšem to neplatí pro iráckého křesťanského migranta (zřejmě ekonomického), pana Batto, který po prohlídce bytu v domě na jihlavském náměstí TV Prima naštvaně  řekl:

„Chtěli bychom tady zůstat a pracovat, ale nejdůležitější je pro nás bydlení. Než abychom bydleli v přemalovaném kravíně, tak to se raději vrátíme do Iráku.“

Pan Batto má pocit, že on a jeho rodina je někdo víc, na koho naše země celé ty roky čekala. Jeho vyjádření se velice dotklo občanské iniciativy „153 křesťanů v Erbílu“, která na svém FB uvedla: „Vyjádření pana Batto šťastné nebylo a urazilo všechny, kdo (nejen) jim nezištně pomáhali a pomáhají. První reakce, posadit je do letadla a poslat zpět... S odstupem se dostáváme k podrobnostem. Leccos lze pochopit, na druhou stranu vypuštěná slova už nikdo zpět nevezme a pan Batto to zavařil všem, kdo k nám přiletí po něm…“

Proč? Sebevědomý, pyšný a zřejmě i dříve movitý pan Batto z Iráku řekl jen to, co si myslí. Stejně jako další člen jeho rodiny Heder Batto, který poznamenal:  „Mám příbuzné ve Spojených státech, v Kanadě, Německu nebo ve Švédsku. Všude o ně bylo lépe postaráno."

A závěr:

Bude zajímavé sledovat, jakou bude mít uprchlická kauza „Batto“ dohru. Předpokládám, že sluníčkářský, i když v tomto případě prokřesťansky orientovaný Fond Generace 21, udělá všechno pro to, aby v Jihlavě tomuto nespokojenci a jeho rodině zajistil minimálně prvorepublikovou vilu s velkou zahradou a služebnictvem. Válečným uprchlíkům je přece nutno pomoci a hlavně je třeba pochopit  válečná traumata a útrapy, kterými si tyto a další jim podobně „pokorné, vděčné a skromné“ rodiny prošly. Stejně jako je třeba každý podobně drzý štěk uprchlíků ze "Sýrie" donekonečna omlouvat.

Česká veřejnost je upřímně ráda, že se konečně dozvěděla z úst skutečného válečného uprchlíka pravdu, tj. že nejdůležitější je mít luxusní bydlení, pak je možné se bavit o další možné integraci do naší země. A taky už víme, že jim vlastně není tak zle, když mohou veřejně pohrdat nabízenou pomocí, která jim je z jejich pohledu málo! Bohužel už všem těm dalším těžko uvěříme, že zde opravdu chtějí žít a integrovat se.

A kdyby to v Jihlavě Battovým nakonec nevyšlo?

Pak se konečně může ukázat multikulturní kníže Schwarzenberg, který už dřív vyhlásil, že on sám u sebe ochotně nějaké uprchlíky ubytuje.

Ačkoli nevím…

Bude knížecí zámek Orlík nad Vltavou pro náročného pana Batto dost dobrý?

převzato z blogu autorky na idnes.cz.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla