Filip Andler: Čína a Tálibán

27.08.2021 7:29 | Komentář

Na změnu režimu v Afghánistánu a převzetí moci radikálním islamistickým hnutím Tálibán reaguje Peking velmi pružně. Přestože komunismus a radikální islamismus jsou zcela protikladné ideologie, sousední státy musí najít společnou řeč v rámci mírové koexistence.

Filip Andler: Čína a Tálibán
Foto: Archiv redakce
Popisek: Vlajka Afghánistánu

Bilaterální jednání na nejvyšší úrovni

28. července se v Tchien-ťinu setkal čínský ministr zahraničí Wang Yi s delegací vedenou mullou Abdulem Gháním Baradarem, který je považován za klíčovou figuru Tálibánu. Wang Yi uvedl, že Čína jakožto největší soused vždy respektovala svrchovanost, nezávislost a územní celistvost Afghánistánu, dodržovala nezasahování do vnitřních záležitostí země a uplatňovala přátelskou politiku vůči jeho lidu. Ukvapené stažení vojsk USA a NATO ve skutečnosti znamená selhání americké politiky vůči Afghánistánu. Wang Yi poukázal na to, že Tálibán je důležitou vojenskou a politickou silou v zemi a očekává se, že bude hrát důležitou roli v procesu usmíření a obnovy.

Obava z podpory ujgurských teroristů

Peking vnímá změnu režimu v Kábulu jako určitou výzvu pro restart bilaterálních vztahů. ČLR se nikdy nepodílela na okupaci Afghánistánu, ani se mu nepokoušela vnutit svůj způsob života či vládnutí. Přestože čínsko-afghánská hranice měří pouhých 76 kilometrů, je potřeba udržovat dobré sousedské vztahy. ČLR se totiž obává exportu radikálního islamismu a podpory separatismu v muslimské autonomní oblasti Sin-ťiang obývané sunnitskými Ujgury. Proto je v jejím přirozeném zájmu s Tálibánem komunikovat a najít určitý modus vivendi. V podobné situaci je i Rusko, které má obavy z podněcování terorismu a podpory islamismu ve středoasijských post-sovětských republikách, které s Afghánistánem přímo sousedí.

Wang Yi zdůraznil, že ujgurské Islámské hnutí Východního Turkestánu (ETIM) je mezinárodní teroristická organizace určená Radou bezpečnosti OSN, která představuje přímou hrozbu pro národní bezpečnost a územní celistvost Číny. Boj proti ETIM je společnou odpovědností mezinárodního společenství: „Doufáme, že se Tálibán jasně rozejde se všemi teroristickými organizacemi, včetně ETIM, a rozhodně a účinně proti nim bude bojovat, aby vytvořil podmínky pro bezpečnost, stabilitu, rozvoj a spolupráci v regionu“.

Slibný počátek sousedských vztahů

Samotný Baradar ocenil příležitost navštívit ČLR. Řekl, že „Čína byla vždy spolehlivým přítelem afghánského lidu“, a ocenil spravedlivou a pozitivní roli Číny v mírovém a smírčím procesu v Afghánistánu. „Tálibán je připraven spolupracovat s dalšími stranami na vytvoření politického rámce v Afghánistánu na široké bázi a bude chránit lidská práva, zejména práva žen a dětí“, uvedl Baradar. Tálibán nikdy nedovolí jakékoli síle využívat afghánské území k činům poškozujícím Čínu. Věří, že Afghánistán by měl rozvíjet přátelské vztahy se sousedními zeměmi a mezinárodním společenstvím. Doufá, že Čína bude více zapojena do mírového a smírčího procesu v zemi a bude hrát větší roli při budoucí obnově a hospodářském rozvoji. Zda jsou tato prohlášení míněna seriózně, se však ukáže až v následujících týdnech a měsících.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…