Filip Andler: Pokus o destabilizaci Kuby neuspěl

22.08.2021 19:11

Na Kubě v poslední době došlo k protivládním demonstracím, při kterých lidé vyjadřovali nespokojenost se špatnou ekonomickou situací a politickou nesvobodou. Tyto protesty se těšily velkému zájmu západních médií, která však příliš neinformovala o tom, že do ulic vyšli ve velkém počtu i stoupenci socialismu, kteří zorganizovali masivní protidemonstrace na obranu kubánské revoluce.

Filip Andler: Pokus o destabilizaci Kuby neuspěl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Socha José Martího, vůdčí osobnosti kubánského hnutí za nezávislost na Španělsku

Smrtící koktejl sankcí a pandemie

Havana čelila tlaku Washingtonu a jeho spojenců poté, co při protivládních protestech zahynul jeden demonstrant. Nepokoje, do značné míry podněcované ze zahraničí, byly svolány kvůli dlouhotrvajícímu nedostatku paliva, potravin a razantnímu růstu počtu případů koronaviru. Rostoucí kubánská ekonomika zaznamenala v roce 2020 pokles o 11 % v důsledku pandemie COVID-19, což v kombinaci s americkými sankcemi vedlo k prudkému poklesu mezinárodního obchodu a cestovního ruchu. Ve snaze zmírnit problémy se zásobováním byly dočasně odstraněny limity a daně na potraviny a léky.

Sesterská pomoc z Venezuely

„Perle Karibiku“, kterou dusí americké embargo již šedesát let, výrazně pomáhá socialistická Venezuela, která na tom sama není ekonomicky dobře, neboť je rovněž vystavena nezákonné a zničující blokádě USA. Spolupráce mezi Havanou a Caracasem zůstává silná – Venezuela dodává svému spojenci 35 000 barelů ropy denně, což je pokles z předchozích maxim kolem 90 000 barelů. Kromě hospodářské podpory vyjadřuje jihoamerická země „ostrovu svobody“ i politickou solidaritu. Na Kubu přicestovala na krátkou návštěvu venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová, aby se setkala s prezidentem Miguelem Díazem-Canelem a prodiskutovali „hlavní aspekty spolupráce mezi oběma zeměmi a boj proti COVID-19“.

Po nedávných útocích proti Havaně byla ve Venezuele zorganizována řada aktivit na solidaritu s Kubou, včetně salsa koncertu „Proti blokádám Venezuely a Kuby“ v Caracasu. Řada venezuelských úřadů, sociálních hnutí a politických stran odsoudilo úsilí o destabilizaci ostrova podporované USA: „Snaha vytvořit obraz „sociálního povstání“ vede v koordinaci s mediálními útoky k mezinárodnímu odsouzení kubánské vlády a dalšímu zpřísnění nezákonných sankcí“. Něco podobného se podle stejného scénáře odehrálo ve Venezuele v roce 2017 a v Bolívii v roce 2019, vždy za účelem změny levicového režimu na proamerický pravicový.

Guaidó se opět ozval

Na události na Kubě reagovala i venezuelská opozice, která vyjádřila podporu kubánským demonstrantům na sociálních sítích. Již notně vyčpělá hvězda venezuelské pravice Juan Guaidó obvinil Madurovu vládu z „financování Kuby a spolupráce při porušování lidských práv“. Protivládní demonstrace podle očekávání podpořil americký prezident Biden, jehož předchůdce Trump sankce proti Kubě výrazně zpřísnil. Uvolnění napětí s Kubou však nepatří mezi zahraničně-politické priority Bílého domu. Pokusy o destabilizaci ostrova naopak odmítla Moskva.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …