Filip Drapák: Zasloužili bychom si jednodušší daně

05.07.2012 7:28

Daně jsou, byly a budou nejdůležitějším politickým tématem. Máme daně příliš vysoké, anebo příliš nízké? Přerozdělují daně bohatství málo či hodně? Co za daně poplatníci získají? Podle studie Světové Banky „Paying Taxes 2012“, publikované koncem loňského roku, se objevila zajímavá celosvětová statistika ohledně porovnání daní ve světě, která umožňuje srovnání daňového systému v České Republice s daňovými systémy 183 zemí světa.

Filip Drapák: Zasloužili bychom si jednodušší daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Studie zjistila, že v České Republice "společnosti dělají v průměru 28,5 daňových plateb ročně, uvedení se do souladu s daňovými předpisy je stojí 277 hodin a daňové náklady tvoří 44,8% jejich komerčního zisku". Docela odstrašující statistika nemyslíte? Není náročnost našeho daňového systému na čas a náklady zbytečně vysoká?

Česká republika se tak umístila celkově na 117. místě. Máme sice nízký počet plateb, ale časová náročnost je jednou z nejhorších na světě, protože v té se Česká republika umístila na odstrašujícím 169 místě, tedy někde mezi Středoafrickou Republikou a Kongem.

Kvůli daním se dělali revoluce. Jako jeden z hlavních důvodů Velké francouzské revoluce v roce 1848 uvádějí historici daně. Ve Francii totiž nemusela šlechta (tedy ti nejbohatší) platit prakticky žádné daně, kromě těch pozemkových. Revoluce po roce 1848 tu byly od toho, aby ustanovily parlamenty, jejichž hlavní úlohou bude daně určovat a za lid hlídat. Říkám úmyslně za lid a ne za voliče. Daně platí každý, i malé dítě, třeba když si jde koupit bonbony do obchodu a zaplatí DPH. A tak parlamenty hlídají daně za všechen lid.

Bohužel některé politické strany, a není snad ani potřeba jmenovat které, se mylně domnívají, že jejich úlohou je pouze hájit zájmy skupiny voličů, a to právě tu skupinu, která je zvolila a pojem lid je přestává zajímat, zajímá je pouze volič a to ten jejich. A tak pokud je jejich volič šlechtic, tak se snaží o to, aby šlechta daně platit nemusela. No a to je samozřejmě velice špatně, to pak lid začne dělat revoluce, tak jak nás o tom historie celkem dostatečně poučila. Lid si totiž dlouhodobě nenechá nic líbit.

Daně jsou vždy lepší nižší než vyšší, jednodušší spíš než složitější, ale hlavně a především musí odpovídat momentálním potřebám společnosti a stavu ekonomického cyklu. Není možné mít nízké daně v době vysokého ekonomického růstu a pak daně zvyšovat v době ekonomické recese. To pak daně působí značně procyklicky.

Naopak, v dobách recese je potřeba daně snižovat, a to jak daně příjmové tak daně nepřímé, jako je například DPH. Jenom velmi nekompetentní vláda se může rozhodnout pro zvyšování DPH v době ekonomické recese, neboť tím zvýší obratové náklady ekonomiky a rozhodně sníží poptávku průměrně a podprůměrně příjmových skupin obyvatelstva. Daňový systém by také měl odpovídat sociálnímu rozvrstvení obyvatelstva a reflektovat daně, které působí jako sociálně pozitivní nebo negativní stimulanty a zajistit daňové zvýhodnění sociálně slabších vrstev společnosti.

A co by daně měly být vždy? Jednoduché a časově nenáročné. A to se nám zatím v České Republice nepodařilo...

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.