Filip Šebesta: Nad extrémismem našich Kremlobijců

02.08.2016 12:52

Kyvadlo má vždy dvě extrémní polohy, mezi nimiž kmitá. Nejinak je tomu i s veřejnou diskusí. Obsahuje nebo by měla obsahovat vše od jednoho extrému k druhému. Proto není potřeba zlobit se na mladé nadšence z probruselského myšlenkového trustu Evropské hodnoty (EH) za jejich „analýzy“, které právě jedním z těchto extrémů jsou a které vzbudily, v čase skoro dennodenních teroristických útoků kolem nás, tolik mediálního ohlasu díky označení prezidenta republiky jako trojského koně Ruska.

Filip Šebesta: Nad extrémismem našich Kremlobijců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hanspaulský zámeček, sídlo Institutu Václava Klause

Podobně jako se chlapci a dívky z EH pozastavují nad názory, které neodpovídají jejich pohledu na svět, se my ostatní můžeme pozastavovat nad úrovní jejich tendenční tzv. analýzy. Ta ve skutečnosti žádnou analýzou není. Jde jen o subjektivní vyhledávání, onálepkování a shromáždění názorů, které odporují pohledům současné americké zahraniční politiky, NATO, EU či jejich vedení. Pak ale EH zapomněly označit jako ruské agenty a dezinformátory celou řadu dalších lidí a mediálních platforem, kupříkladu Henryho Kissingera, ten kroky Washingtonu vůči Rusku kriticky glosuje již delší dobu a dokonce využívá i některé shodné argumenty, jimiž si dovoluje argumentovat Putin. Budou také čeští politici za citace Kissingera Evropskými hodnotami osočování ze spolupráce s Kremlem?

Svou „nezávislostí“, o níž v souvislosti s EH mylně hovoří česká média a svým v pravdě „nezávislým“ financováním z velké části z veřejných zdrojů pak EH naplňují přesně slova Ivo Strejčka z jeho nedávného komentáře o povaze současné indoktrinace: „… hustá a agilní síť nejrůznějších neziskových a nevládních organizací financovaných expoziturou Evropské komise v Praze metodami práce a dosahováním svých cílů v této zemi poslání komunistického Svazu československo-sovětského přátelství už dávno úspěšně překonala.“

Přesto si na rozdíl od Evropských hodnot ale stále myslíme, že i jejich postoje, jakkoli hloupé a extrémní, mají být ve skutečně svobodné veřejné diskusi obsaženy, podobně jako mnohé z těch, které ve svých analýzách tak vehementně kritizují. Demokracie je diskusí a do této diskuse má být připuštěn i názor, který samotnou diskusi zpochybňuje či se některé názory snaží z diskuse vyloučit, tak jako se o to snaží právě EH.

Mladí lidé z Evropských hodnot ale diskusi očividně vést nechtějí, formou, obsahem i stylem si vynucují monolog. To připustit nesmíme.

Stanovisko IVK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…