František Dostál: Když se věznili hrdinové…

29.09.2015 16:35

Letošní výročí bitvy o Anglii bylo prý velkolepé. Do vzdušného prostoru vzlétly rovněž legendární spitfiry a další letouny. Připomněl jsem si letce Františka Fajtla, který k nám do fotoklubu dávno před listopadem 1989 přiváděl na besedy i jiné letce, včetně fotografa Ladislava Sitenského. Snímek F. Fajtla jsem pořídil až po roce 1990 na Václavském náměstí, kdy byl jmenován generálporučíkem.

František Dostál: Když se věznili hrdinové…
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Byla to vždy zajímavá povídání o útěku do Anglie, kde snad jako jediný letec měl povolení k tomu, že si kvůli plynové masce nemusel oholit svoji bradku. Počátkem roku 1944 z Anglie bylo přepraveno 21 letců do Sovětského svazu. Právě odtud odletěl F. Fajtl jako velitel s letci pomáhat Slovenskému národnímu povstání. Vyprávění o tom, jak po porážce povstání v mlze přeletěl frontu, bylo až k neuvěření.

Až teprve letos v září jsem stanul u jeho rodného domku v Doníně u Panenského Týnce. Samozřejmě, že po roce 1950 byl také zatčen a „usazen" v Mírově. Tak se nový režim odměňoval těm, co bojovali a umírali za naši svobodu. Když naše socialistické Československo navštívil Nikita Chruščov u příležitosti povstání na Slovensku, poptával se právě po F. Fajtlovi, a ten urychleně dopraven mezi ostatní. Jenže on jako jediný postával mezi novodobými uniformovanými důstojníky.

letec Fajtl  foto Fr Dostál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinam 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…