František Kuba: Jedna základní škola a souvislosti okolo

18.02.2016 7:35

Není až tak obvyklé, aby ministři jezdili řešit lokální problémy v rámci České republiky. Vedoucí rezortu školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová ale pojímá svou funkci vážně, a tak se, poslední lednový pátek, objevila v městském obvodu Ostrava-Jih na sérii pracovních jednání.

František Kuba: Jedna základní škola a souvislosti okolo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Referendum

Proč přijela? Problémem se stalo slučování základních škol Mitušova 16 a Mitušova 8, ale předtím, neseriozní přístup Radnice. Na agoru ostravského školského diskursu se dere velmi hlasitě otázka: „Jen chyby v komunikaci?“

Mnoho lidí v obvodě se ptá, zda ty chyby programově vytváří, poslanec za ČSSD a uvolněný radní Adam Rykala, se zodpovědností za školství? Ten požívá ve své širší rodině a sekundární rodině příznivců (s funkcemi a bonusy) problematický respekt; údajně v mixu s existenčním strachem dotyčných. Lze tomu věřit? Podle reality všedního dne, to nejspíše nelze vyloučit.

Tímtéž se v obvodě Ostrava-Jih již několik let buduje jakási tekoucí modernita; sociolog Zygmunt Bauman se ale k těmto procesům nehlásí. Začalo již před léty to potůčkem ze svahu jisté poslanecké kanceláře ČSSD, kde se v rychlém sledu měnili asistenti. Větší proudění nastalo po odstranění „zkorumpovaného“ starosty Karla Sibinského (ČSSD) a pokračovalo propouštěním úředníků, co měli historické povědomí o infrastruktuře a zákonitostech Radnice a profesionální zkušenosti.

Inu, typické balvany v řece veřejně-politického podnikání, přesněji řečeno – v napojení hadic na bazén obecního rozpočtu. 

Žádné nadměrné kognitivní vybavení k  politickému podnikání tady skutečně nepotřebujete. Stačí vyvolenost shora s již před/programovanou tolerancí domovské politické strany (hnutí), která je momentálně v šachovnici české parlamentní politiky „na tahu“. Do příšeří kulis orgánů činných v trestním řízení raději nebudeme vrážet, mohly by nás snadno a rychle zavalit. Po roce 1989 je jisté, že tomu bude tak „na věčné časy“, a podle jistě nezodpovědných kritiků opravdu nehrozí, že by tito strážci řádu začali doopravdy honit bílé koně české politiky.

Proto z dokumentaristiky státních orgánů zpátky do všedního reálu. Ministryně Valachová se sešla na jednání s vedením Radnice, potom debatovala s představiteli obou škol a také se setkala s iritovanými rodiči školáků ze ZŠ Mitušova 8.                         

Univerzálně pojato, je však tento problém je širší a hlubší, protože obvod Ostrava-Jih má přes sto tisíc obyvatel a s tím koresponduje i počet dříve (v před/liberálním období) zbudovaných základních škol. Takže, místní liberální podnikatelé a na ně napojení politici možná dospěli k názoru, že když už nemohou privatizovat klášter u Hybernů a podobná lukrativa v Praze, tak si vytřískají kapitál z kvalitních adaptovatelných budov zbudovaných z cihel a z velkých parcel základních škol ve svém okolí.

„Skvostným příkladem“ byla před pár lety ZŠ v Zálomu, kterou dobře vedl Pavel Sikora. Vedl, ale ke světlým zítřkům nedovedl. Ani jeho osobní a pedagogické nasazení a zkušenosti z veřejné správy se nesetkaly v orgánech místní moci s pochopením. Tato škola byla „zalomena“. Byl jsem tam třikrát, ředitele osobně znám, s některými pedagogy hovořil… Školské zařízení bylo tehdy plně funkční. Zkrátka a dobře: pokud máte v rukou otěže politické moci, potom platí Vaše „čehy – hot“, do toho se plete jen variot! Tento model podnikání s nemovitostmi získává s léty v České republice tradici.  

Krátký pohled na nové schéma

Pokud se podíváme na nové organizační schéma „Základní a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace“, pak zjistíme, jak to má v infrastrukturních vazbách fungovat.  Nicméně, jedna věc je blokové schéma, druhá věc je jeho personální obsazení a motivace učitelů. 

Na toto velmi komplexní téma jsem hovořil se zástupkyní ředitele školy Mitušova 16 a statutární zástupkyní paní Marií Sikorovou (ex-ředitelkou ZŠ Mitušova 8) a následně také s panem Robertem Novotným, který zodpovídá v substruktuře Mitušova 8 za I. stupeň základního vzdělávání. 

Předmětné schéma platí od 1. ledna 2016. Je tím všechno jasné?, inu jak pro koho. Zatímco rodiče touto změnou „oslovených žáků“ trochu tápou a pedagogický sbor hledá odpovědi, tak Radnici prezentované zejména Adamem Rykalou, bylo vše jasné už daleko dříve. Dne 26. října loňského roku si dotyčný pozval ředitelku z Mitušova 8 na kobereček, kde jí suše sdělil, co zamýšlí. Jen tak, bez předchozích studií, bez prognózy možného vývoje.

Kdo rozumný by se zdržoval, no ne? Do Rady obvodu jeho rozhodnutí putovalo 5. listopadu, ta mu neoponovala (kdo by si pálil prsty). S touto novou realitou byli pedagogové direktivně seznámeni ex post, v jedné třídě, jako žáci poškoláci – a hotovo.

Anebo ne?  Jsou tu nemalá rizika. To si uvědomují jak učitelé, tak rodiče cloumaných žáků. Právě proto vznikla iniciativa za konání referenda k dané věci, jejímž mluvčím je zmocněnec přípravného výboru pro konání referenda Pavel Janík. Aktivistům se podařilo získat 14 125 odpisů, což je mnohem víc, než je formálně potřeba pro jeho vyhlášení!

O termínu vyhlášení místního referenda rozhodnou zastupitelé obvodu Ostrava-Jih dne 10. března. Přesto, když se podíváme na cifru 14 125, tak je každému jasné (možná s výjimkou poslance a starosty Kamila Bednáře za ANO), že tento problém nezaměstnává jen rodiče žáků a pedagogy, ale i širokou veřejnost.

Ještě dopovězme, že paní ministryně sdělila, že pan starosta si je vědom, že komunikace nebyla dostatečná.“ Rodičům a žákům se dostalo i běžných rutinních ujištění, ale jak to bude doopravdy, to zatím nikdo neví. Reálnou odpověď přinese 1. září 2016, tedy jak budou znejistělí rodiče žáků reagovat. Od toho se ve střednědobém horizontu odvine i „optimalizace“ pedagogického sboru, lidově řečeno propouštění.

Co, respektive: KDO selhává

Problémy s komunikací na zdejší Radnici vznikly zcela jasně až s nástupem nové Rady. Předtím, po tři volební období, za starostování Karla Sibinského, prostě nebyly. Nové vedení, ve snaze odlišit se, podalo trestní oznámení na bývalé vedení a také nechalo (v rámci soutěžení firem) přerůst trávu o obvodu tak, že si jeden v ní mohl zaparkovat trabanta, aby ho snad poté dohledal s GPS. Alergici na trávu řvali nadšením, tedy pokud právě neutírali nos a oči. Rodiče s malými dětmi a majitelé psů měli obavy z klíšťat. Ale, kdopak by tehdy sdílel jejich jistě přehnané obavy.

Bývalý starosta s komunikací problémy neměl a k tomu vedl i správní aparát obvodu. Pokud si současní zastupitelé uvědomí, že k odvolání části současného vedení stačí 51 procent jejich hlasů, mohou mít občané vyhráno. Strach některých o současné prebendy však může převážit. A také Adam Rykala nelení, nedávno si začal udobřovat i ty, se kterými se včera v nedobrém rozešel.

Klasickým příkladem může být i jedna bývalá členka Výboru lidové kontroly, která mu údajně kryje záda mezi seniory v ČSSD a taktéž získává prostor mezi sociálně demokratickými ženami… Dokonce ji pozval na „křest“ nového samovaru, pardon kávovaru. Dotyčná je prý na svůj věk fyzicky i myšlenkově pohyblivá a v žádném případě nenechá zahálet nahrávání svých dvou mobilů. Takže nejen v obvodě Ostrava-Jih: velký pozor na to, co kde řeknete! Kvalitní sestřih vašeho rozhovoru z vás může udělat nebezpečného člověka, pokud by to (vůči vám) nějak nedopadlo, tak nastoupí „naprosto přesný“ přepis sdělení… Kolik takových tykadel pan poslanec za ČSSD má, se zatím neví.

Ale ví se, že takové jednání a ohýbání veřejného mínění jeho politické straně v krajských volbách určitě nepomůže. Už proto, že premiér Bohuslav Sobotka a koalice podrazili důchodce. Někteří z nich posílali tu skvělou 40ti korunu na Úřad vlády za účelem snížení státního dluhu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…