František Kuba: Lao – ´C a slamění psi

06.10.2017 18:20

Miroslav Kemel připravil pro deník Právo (27. září) obrázek, kde vykreslil jádro české politiky – ničeho… Zde hledíme, nějaký politik sděluje žasnoucímu občanovi: Na volebním programu není moc co vysvětlovat. Jako každé abstraktní umění se vám buď líbí, nebo nelíbí.

František Kuba: Lao – ´C a slamění psi
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Lao-c'

Ve fragmentu č. 14 Tao - e ťing. Kniha o Tao a ctnosti, z díla Lao -´C, se praví: „Snažíme se to spatřit, marně, neboť je to beztvaré. Bezúspěšně snažíme se to zaslechnout, je to tiché. Marně snažíme se to uchopit, je to nehmotné…“ Ještě  nevíme, zda taoistický mudrc zachycuje vše/prostupující Tao nebo politiku soc.dem.

Pomozme tomu. Sobotka s Havlíčkem chtějí změny v investičních pobídkách. (Právo, 7. září 2017). Zde se mj. konstatuje, že ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) předloží do voleb na vládě návrh změn systému investičních pobídek. Nově by měly být státem podporován investice s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou například technologická centra. Po včerejší bilanční schůzce s ministrem průmyslu to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Havlíček také chce do voleb předložit vládě návrh přístupu státu k těžbě strategických surovin a memorandum. Podle premiéra by stát mohl začít přistupovat aktivněji k nerostnému bohatství.

„Stát by měl více využívat státní podnik Diamo, který má určité kompetence a schopnosti a odborníky. Stát by se v budoucnosti mohl sám pouštět do takových oblastí, jako třeba průzkum těžby některých nerostů, které by se potom z hlediska těžby státem vyplatily,“ dodal Sobotka. Podle konjunktivů snadno zjistíme, jak bude vypadat další čtyřletka politiků, vztažně k Poslanecké sněmovně a občanům ČR.

Zcela bez souvislostí, se mi najednou vybavila věta, ze včerejšího snu o spravedlnosti. Tam někde zaznělo: „Dvadsať ljet ťaželoj katorgi.“ Volič se dnes může velmi logicky ptát: Proč se tak s průzkumem a těžbou nepostupovalo po roce 1989?  To však tento „noblesní“ člověk nesdělil. Dokonce ani neměl potřebu vyvodit osobní zodpovědnost a odstoupit.

A to klidně Sobotka mohl. Dnes už totiž nehrozí, jako za totality, že by se za něj postavily brigády socialistické práce, třeba dojiček z JZD u Luhačovic, tkadlen z Krnova nebo třeba BSP aglomerace Vítkovických železáren. Právě ON a jemu podobní jim (i dělníkům, zemědělcům, technikům a vědcům) často vystavili na semaforu jejich profese „červenou“. Stačilo několik vln privatizace v režii nadnárodních společností, které už dávno zastoupily a okupují národní státy, které úkolují a neplatí daně. Blíže městské legendy Václava Klause. Ostatně opoziční smlouva nadále funguje, jen se o ní nemluví, už patří do politické alchymie, což je známkou hermetismu.

Takže dnes, pokud na křižovatkách našich nejistot mačkáme tlačítka našich názorů, a nic se neděje, tak je to jen šalba. Spolehlivě procházíme databázemi zpravodajských agentur v seznamech nespokojenců. Tyto se poskytují, v rámci boje proti terorismu, i spřáteleným mocnostem. Vše je tak dokonale organizačně a technologicky harmonizováno, že to přináší synergický efekt. Dokonce do té míry, že se prý bývalí agenti StB houfně hlásí na neveřejné univerzity III. věku pořádané MV. Chtějí to aplikovat v podnikání.

Ten, kdo dnes vadí

Pro běžného člověka jsou praktické důsledky takové, že při výběrovém řízení nejste už dopředu vybráni a děláte jen křoví. Také veřejná správa je o vás informována. K přímému jednání vás nepřijme starosta, primátor, hejtman a nechají vás obírat o čas asistentkami, manažery a jinými na slovo vzatými odborníky. Vaše vitalita se bude postupně snižovat, že se ocitnete na hraně možného a žádoucího, prostě to vzdáte. Signum kverulanta vám už ale zůstane. To platí pro všechny instituce, včetně Rady seniorů. Nejprve se dostanete do „šanonu“ pak se jen přikládá na váš osud ocelová šablona. Ale, zatím se ještě ptáme. Je Lao – ´C, už vyčpělý?

Lao – ´C a naše druhé pobělohorské období. Éra slaměných psů

Co lze i dnes uplatnit, napříč historií? Nevím to jistě, nejsem orientalista, filosof, ani sociolog. Ale přesto, když zalistujeme právě ve spisu Lao-c´ Tao – e ťing, tak na něco narazíme. Je to hutný fragment ze  spisu, předmětně č. 5: Nebesa a země nejsou sentimentální, / zachází se všemi věcmi jako se slaměnými psy. / Mudrc není sentimentální, / se všemi lidmi nakládá jako se slaměnými psy (…)

A to může být nyní naše osobní filosofie. Buďme mudrci, zacházejme s politiky jako se slaměnými psy.

Zdroje
Lao-c´ Tao – e ťing. Kniha o Tao a ctnosti. Z čínských originálů přeložil PhDr. Kuo-ying Chang. Do češitiny převedl F. H. Richard. Vydání první. CAD PRESS, Bratislava 1994. ISBN 80-85349-37-X.
Sobotka s Havlíčkem chtějí změny v investičních pobídkách. Právo, čtvrtek 7. září 2017 (čtk, zr)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.