František Mareš: KALOS AGATHOS a cena tisíce jmen

11.03.2024 11:40 | Komentář

Nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí udělilo již podruhé ceny Kalos Aghatos významným představitelům sportu a společenského života.

František Mareš: KALOS AGATHOS a cena tisíce jmen
Foto: František Mareš
Popisek: Miroslav Jansta a pan profesor Primula při předávání cen Kalos Agathos

Z odměněných je možno jmenovat Miroslava Janstu, předsedu České unie sportu, Jarmilu Kratochvílovou, držící čtyřicet let světový rekord v běhu na 800 metrů, pana Dr. Petra Kasalovského, představitele Neformálního ekonomického fóra – Hospodářského klubu v Bratislavě, a dalším.

V letošním roce je na tuto cenu nominováno, k výročí sedmdesáti let založení, i nakladatelství Olympia. Dále Velvyslanectví Republiky Kazachstán v ČR, za podporu kazašsko-české spolupráce a ukrajinská firma SIDKON za mimořádný počin: Vydání encyklopedické literatury světového významu s obsahem „digitální ochrany jaderných a energetických objektů“.     

Kalos Agathos je cena koncentrující krásu a moudrost, vychází ze tří velkých symbolů lidské historie: Mironova Diskobola, Rodenova Myslitele a Michelagelova Davida. Všichni jsou potvrzením existence člověka a jeho zápasu o budoucnost.

A všichni tři jako by se vzpírali „podivné gravitaci“ matičky země. Jeden, aby dohodil co nejdál, druhý, aby osvobodil myšlenky z gravitace průměrnosti, a třetí, aby prorazil příkrov příkoří silnějšího.

Cenou je Křížová cesta Mistra Vladimíra Komárka, dílo čtrnácti grafických listů, koncentrující v každém z nich víru i naději všech lidských pokolení.

Náš program: Vzděláním a sportem k sebevědomí, svým názvem totožný s názvem nakladatelství, si získává další a nové příznivce u nás i v zahraničí. V současné době, kdy globalizace smazává hranice států a potlačuje identitu příslušnosti občanů ke své zemi a k historii svého národa, si uvědomuje nezastupitelnost sportu, jako jedné z mála veličin, udržujících národní hrdost a národní sebevědomí.

Uvědomujeme si, že sport – jako jedna z mála lidských činností - je změřitelný. A jeho změřitelnost je podstatná v definování pravdy a výchovy umět se vyrovnat s vítězstvím a prohru brát za startovní čáru pro další úsilí stát se lepším, stát se vítězem.

A vlastně o tu chvíli, kdy síla člověka, jeho lidského přesvědčení, proráží krunýř všednosti, apatie, falše a lži a poráží okázalost tupců, o tu chvíli v životě každého z nás jde.

Tomuto obsahu jsme přizpůsobili i náš budoucí ediční plán a veškerou další činnost, a především spolupráci s nakladatelstvím Olympia a Českou unií sportu:

Společně chceme vydávat tituly věnované metodice a historii jednotlivých sportů, které jsou vyučovány na základních školách II. stupně.

Součástí této řady budou i metodické publikace věnované outdoorovým aktivitám a tituly s prvky branné výchovy.

Publikací Černí andělé – 70 let házené na Mostecku jsme otevřeli plánovanou řadu mapování sportů v regionech, které jsou jejich historickou chloubou.

A nezapomínáme na základní dětskou literaturu, pohádky. Chceme pohádky „knižně vyprávět“ v jejich klasické podobě, tak, jak přežívaly po staletí na celém světě. Krásné, moudré, pravdivé a plné pochopení života. Pilotním titulem této řady se staly Kazašské pohádky: Pohádky Velké stepi.


Kniha Josef Bican - 5000 gólů, jako jedna z cen halového fotbalového turnaje v Púchově

V oblasti dětské literatury začínáme naplňovat filosofii: Vraťme dětem dětství, seznamující dětského čtenáře s jej obklopujícím světem. Tedy s problematikou vody, energií, přírodou včetně finanční gramotnosti.

Se Sportovním parkem Pardubice připravujeme literární a výtvarnou soutěž pro žáky základních škol se třemi tematickými oblastmi:

  • Objev sportovce ze svého okolí.
  • Popiš historii hřišť, která znáš.
  • Jak sportovali tvoji rodiče i prarodiče?

Z vítězných prací bude vydán sborník, který obdrží všechny základní školy, jejichž žáci se soutěže zúčastní.

Turbulence současného, nás obklopujícího času, nás vedou k zamyšlením, která se samozřejmě promítnou i do námi připravovaných a vydaných titulů.

V prvním století našeho letopočtu řekl římský právník, filosof a básník Silvius Italicus: „Mír je nejlepší z věcí, které člověk mohl poznat. Jeden mír je nad všechny triumfy.“

Pravdivost jeho slov překročila tisíciletí. Jejich obsah jako by v náručí držel velikost lidského já, ale se vší jeho křehkostí a pošetilostí, která nedovoluje poučit se z historie a tak jako repetent ve škamnách času stále a stále opakuje jednu látku a stále z ní propadá.

Válka tu, válka tam, pod různým pojmenováním jedné či druhé válčící strany, ničí životodárné tepny míru pro klidný život. Letargie přihlížejících metastázuje ve sdělovacích prostředcích, diskuzích i modlitbách. Podivné boží oko věčnosti, podivný trojúhelník neměnící se současnosti, kde dva se perou a třetí počítá, co z toho a jaksi s nadhledem, sám strůjce konfliktu, plánuje podobu odpuštění těm dvěma.

Vzhledem k této skutečnosti připravujeme ve svém oboru vlastně první knihu docenta Felixe Černocha, Paxologii. Tedy publikaci o filosofii míru.

V obecném slova smyslu jsme si zvykli označovat sami sebe za něco, co nejsme. Žijeme jaksi z přání, a ne z reality.  Ne každý, kdo sám sebe jmenuje někým, jím skutečně je. A sport je přirozeným důkazem, že každý nemůže být každým. A že televizí propagovaná tyčinka s oříškovou náplní, když dotyčný skáče sotva tři metry, ho přes čtyřmetrový potok nepřenese.  A že mlčící nitro adolescenta, formující si své já, nerozmluví koláč se šlehačkou. Ale vše uvnitř jeho samého, co vzdoruje být lidským láčkovcem…

V plném pochopení velikosti a nutnosti míru jsme přijali spolupráci s firmou SIDKON v prezentaci jí vydanou literaturou. Jejím prostřednictvím budeme spolupracovat se třemi ukrajinskými univerzitami na tisku jejich vysokoškolských učebnic, protože myšlenky ve všech systémech pomáhaly a pomáhají žít.

Závěrem snad jen otázka: „A kde jsou ti tři? Diskobolos, Myslitel, David?“

Stránkami napsaných a nenapsaných knih našeho programu vstupujeme jako s bílým praporem pochopení se. Slovy básníků, spisovatelů, životy sportovců, slovy jen tak řečenými kolem nás jdoucími lidmi, tvoříme prostor, abychom v zběsilém běhu času chvíli postáli a bůh dá, začali myslet i na ty před námi, kolem nás, prostě na ty druhé. A nebojme se říct na naše děti a děti jejich dětí.

A nestyďme se dodat, na naši budoucnost.

A abychom naplnili základní tezi programu Vzděláním a sportem k sebevědomí, budeme pomáhat realizovat vše, co je naším národním bohatstvím.

Nic víc není třeba.

A podaří-li se nám vyhrát jedno jediné utkání tohoto zápasu, udělme jeden druhému cenu těch velkých tří, ukrytou kdesi v každém z nás.

František Mareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…