František Matějka: Kéž by jim ta letadla CASA konečně zlomila vaz

17.06.2012 12:59

Nejnovější video ministra Kalouska je obhajobou zneužívání státních peněz a mělo by policistům posloužit jako důkaz k řadě dalších stíhání. Veřejně potvrdil, že stejně jako při nákupu letadel CASA postupovali celou dobu a vědomě.

František Matějka: Kéž by jim ta letadla CASA konečně zlomila vaz
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Gripeny

V roce 2001 bylo jednobarevnou vládou ČSSD vyhlášeno výběrové řízení na nové stíhačky. Členy vlády byli mimo jiné premiér Miloš Zeman, ministr financí Pavel Mertlík, ministr vnitra Stanislav Gross a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vláda vybrala za 60 miliard Gripeny, když zbylí účastníci tendru odstoupili pro jeho netransparentnost. V roce 2002 jsme měli vládu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Pod vedením premiéra Vladimíra Špidly vláda od nákupu odstoupila, protože nás postihly povodně a nákup by byl neobhajitelný. Hned v roce 2003 se však ke Gripenům vrátila a podepsala pronájem těchto strojů na deset let a to za 20 miliard korun. V té době byl ministrem financí Bohuslav Sobotka, ministrem vnitra Stanislav Gross a ministrem obrany Jaroslav Tvrdík.

Obrněné vozy Pandur

V roce 2006 jsme tu měli opět vládu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Za účasti Jiřího Paroubka v roli premiéra, kdy ministrem financí byl Bohuslav Sobotka, ministrem vnitra František Bublan a ministrem obrany Karel Kühnl, chtěla vláda nakoupit 199 Pandurů s opcí na 35 dalších a to v hodnotě 20,8 miliardy korun. Koncem roku 2007 sice nová vláda ve složení ODS, KDU-ČSL a Zelených od zakázky ustoupila kvůli údajnému porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr, ale netrvalo dlouho a v nové zakázce jsme nakonec koupili 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Premiérem byl Mirek Topolánek, ministrem financí Miroslav Kalousek, ministrem obrany Vlasta Parkanová a ministrem vnitra Ivan Langer.

Obrněné vozy Dingo a Iveco

V roce 2008 pořídila Česká republika obrněná vozidla Dingo za 500 milionů a následně obrněná vozidla Iveco za více než 4 miliardy. Vládli titíž, co před tím koupili Pandury.

Letadla CASA

V roce 2009 jsme koupili letadla CASA. Podle EU v rozporu s pravidly výběrových řízení, ale jelikož od naší vlády potřebovala v té době pravděpodobně něco důležitějšího, od potrestání ustoupila s odůvodněním, volně přeloženo, že příště to už bude jistě OK, až implementujeme ještě nějaká ta nařízení do naší legislativy. Premiérem byl opět Mirek Topolánek, ministrem financí Miroslav Kalousek, ministrem obrany Vlasta Parkanová a ministrem vnitra Ivan Langer.

Současný ministr financí Miroslav Kalousek natočil video (nabízím zde), které je vydáváno mluvčím úřadu za „tiskovou zprávu ministerstva“, ve kterých budou pokračovat. Vše umocnili pro výstrahu ještě státní vlajkou České republiky a vlajkou EU v pozadí, aby ti, kdož mají nyní snahu postihnout šlendrián, viděli, jakou má Kalouskova pozice váhu. To video mě však zaujalo z jiného důvodu. Domnívám se, že by mohlo policistům posloužit jako další důkaz v řadě stíhání, která očekávám a moc si je přeju. Miroslav Kalousek totiž veřejně potvrdil, že stejným způsobem, jako v případě nákupu letadel CASA, postupovali politici napříč politickým spektrem celou dobu u všech jiných nákupů. Toto přiznání považuji za klíčové.

S úžasem jsem z toho záznamu poslouchal i další slova, která se týkala práce soudních znalců. Vnímejte ta slova pozorně, neboť to, co rozporuje ministr financí Kalousek, je základním principem práce jakéhokoli znalce v jakémkoli znaleckém oboru: „Obvyklou cenu v případě speciální techniky, jako je vojenská technika pro zajištění obrany a bezpečnosti státu, nelze stanovit. Nelze ani předložit znalecký posudek na stanovení ceny obvyklé. Ocenění znalcem by bylo pouze jeho vlastním názorem. Píše se v materiálu, který schválil ministr financí Sobotka, a já s tímto názorem plně souhlasím. Oba dva ministři financí, dá se říct napříč politickým spektrem, jsou přesvědčeni, že policie nemůže mít v ruce znalecký posudek, pouze subjektivní názor znalce. Tudíž z toho vůbec nelze vyvozovat, že došlo k nějaké škodě, to zaprvé, a zadruhé že je nesmyslné vůbec znalecký posudek na vojenskou techniku požadovat.“ Kdybychom měli vzít tento jeho panický výlev ze strachu o zpětné šetření obchodů na obraně jako základní východisko, přičemž připomínám, že Kalousek je letitý ústavní činitel, nepotřebovali bychom znalce vůbec. Na základě jejich posudků by nemohl být odsouzen jediný člověk v České republice k jakémukoli trestu či plnění - a přitom právě na jejich znaleckém názoru jsou obžaloby a rozsudky mnohdy postaveny a to nejen v ekonomické oblasti při určování škod, ale dnes už dokonce také u verbálních trestných činů.

Vše výše uvedené lze shrnout takto:

1) Stejným způsobem, jako v případě nákupu letadel CASA, postupovali konkrétní lidé s konkrétní odpovědností i u jiných nákupů vojenské techniky za posledních minimálně deset let.

2) Pokud se podaří prokázat pochybení v případě Vlasty Parkanové, jakkoli ta je v tom podle mě jen posledním neinformovaným kolem u vozu a za jejími kroky stojí lidé jako je Martin Barták, neznamenalo by to nic jiného, než že je možné zcela analogicky jít po lidech, odpovědných za uplatnění stejného postupu i v předchozích případech nákupu vojenské techniky.

Přesně tohle vyvolalo tu panickou hrůzu v očích a výstupech politiků, když nyní užívají ve svých emotivních vystoupeních slova jako „policejní zvůle“ nebo „parta policejních plukovníků nebo podplukovníků“. Nemít posudek je možná v celém tom vojenském byznysu za naše peníze malým kolečkem. Takovým, na které někdo zkrátka zapomněl a nevěnoval mu pozornost. Vždyť oni jsou vláda, armáda je strategická věc a utajení je utajení, tudíž si cenu mohou vlastně stanovit sami (když parafrázuji Kalouskova slova), neboť ji není jak porovnat a zkontrolovat. Jistě je to hrozná představa, že po těch letech je může dostat taková volovina.

A jedno zamyšlení na závěr: Imunita ústavních činitelů, o kterou teď bojují u Parkanové a podle médií se chystá policie požádat o další poslance, má sloužit k tomu, aby moc výkonná nedestabilizovala moc zákonodárnou. Pokud by však destabilizace současné zákonodárné moci měla být cenou za odsouzení nejvyšších politiků této země za posledních deset let za zneužití jejich postavení a nezodpovědné hospodaření, jsem jednoznačně pro. Ona tu žádná velká stabilita stejně není.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …