František Matějka: Nechci být v EU, protože o ní vím hodně, nikoli málo, Bohuslave Sobotko

11.08.2015 13:00

Letošní podzim nás všechny čeká povinná vládní edukace. EU prý nemáme rádi proto, že o ní víme málo. A vláda to chce masivní mediální kampaní změnit, protože lid si prý žádá více informací. Opravdu jich má málo?

František Matějka: Nechci být v EU, protože o ní vím hodně, nikoli málo, Bohuslave Sobotko
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

V Hospodářských novinách premiér Sobotka konstatoval, že současná unijní integrace čelí mnoha složitým výzvám. Na složité výzvy je prý potřeba rychle a účinně reagovat. „Významným faktorem, který může posílit pozitivní dopad přijatých opatření je důvěra veřejnosti. Z průzkumu veřejného mínění také vyplývá, že až 95 procent občanů si přeje, aby vláda více informovala o fungování EU,“ uvedl. Zároveň prý z veřejného průzkumu vyplynulo, že odpor k Bruselu většinou souvisí s nedostatečným vzděláním lidu.

Současná socialistická vláda dospěla pod tíhou eurounijních průserů na poli státních dluhů, nezaměstnanosti, důsledků chybné imigrační politiky a na pokraji třetí světové války, o které se já domnívám, že už v podstatě běží, k závěru, že výše uvedené je potřeba „řešit“. Vzpomněl jsem si na referendum ke vstupu do EU. Institut referenda, zejména pokud má být závazný pro toho, kdo ho vypsal, musí být založen na férové diskusi pro ANO a NE. Musí v sobě v rámci vyváženosti obsahovat srovnání plusů a mínusů, musí předložit fakta z obou stran a musí studeně a bez emocí umožnit občanům seznámit se s podstatou věci nestranně, aby se mohl občan rozhodovat podle znalosti problematiky, nikoli aby mu byl vymyt mozek jednostrannou propagandou. Vládní referendum o vstupu toto všechno do kořenů účelově vymýtilo a za veřejné peníze všech, tedy i odpůrců vstupu, se stalo jednostrannou propagandou pro ANO.

Vzpomínám na vysmátého řeckého hostinského, jak byl v pohodě, a všechno bylo po vstupu do EU super. „Dopadlo to všechno dobře. Co jsme v Unii, jezdí k nám daleko víc lidí… ke kavárně jsem si přidal ještě penzion.“  Vím, Bohuslave Sobotko, jak to dopadlo a kolik nejen tento vysmátý vtípek stál. Vzpomínám na slova Ira. „Referendum o vstupu do Unie dopadlo jen tak tak, ale nakonec nás to znovu postavilo na nohy.“ Irsko se postavilo na nohy a padlo na hubu. Bylo to zatraceně drahý pro všechny a následné další referendum v řadě museli Irové dokonce opakovat, když to nevyšlo podle představ Bruselu. Vím, jak to dopadlo, ne že ne, Bohuslave Sobotko. Vzpomínám na slova Finky, která prohlašovala, že „nakonec zvítězil názor, že Unii můžeme ovlivňovat, jen když v ní budeme“. Dnes Finové nesolidárně odmítají (a oprávněně) znovu platit řecké účty a o skutečném ovlivňování politiky EU si zejména po Lisabonské smlouvě může většina členů, kromě Německa, Francie a těch s nataženou rukou, kteří jim vycházejí vstříc, nechat jen zdát. Vzpomínám na tu jednostrannou propagandu tehdy a vím, jak bude vypadat propaganda letos na podzim. Jedno veliké opětovné ANO, protože lid to nepochopil, je blbej, nevzdělanej a neváží si unijního socialismu s lidskou tváří. A znovu budou na jednostrannou propagandu použity peníze všech daňových poplatníků, tedy i těch, kteří nesouhlasí.

Bohuslav Sobotka vyčetl z veřejného průzkumu, že až 95 procent občanů si přeje, aby vláda více informovala o fungování EU. A pochopil to tak, že informací má lid málo, a že je potřeba mu je dodat podzimní kampaní. Důležitějším údajem by však bylo, kolik lidí z těch 95 procent by doplnilo za „…aby vláda více informovala o fungování EU“ slova „férově, pravdivě a nestranně“. Pak by žádná podzimní kampaň být nemusela. Místo podobných kampaní bych já osobně uvítal závazné referendum k přijetí společné měny eura, a vzhledem k tomu, že podle mého soudu lid už dnes moc dobře ví, ne že ne, Bohuslave Sobotko, také závazné referendum o setrvání v Evropské unii. Se současnou socialistickou vládou však nic takového nebude. Z možných výsledků je podělaná až za ušima a ví, že v mediální kampani jí nikdo vystavit stopku k setrvání v nových Potěmkinových vesnicích nemůže.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …