František Matějka: Vládní návrh jak z krize. Děkuju pěkně, ale viděl bych to jinak

28.02.2012 12:19

Zavedení nových daní a zvýšení stávajících, nové poplatky a zvýšení těch současných, a k tomu větší regulace a buzerace lidí, kteří jsou schopnější, než druzí. „Řešení“ snadné, ale k ničemu.

František Matějka: Vládní návrh jak z krize. Děkuju pěkně, ale viděl bych to jinak
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Vláda rozpočtové odpovědnosti udělala v součtu za svou existenci snad zatím největší díru do státních financí a stále to nestačí. Dokonce ji plánuje v dalších letech ještě zvětšit. Vzpomínám si, jak lidovec Kalousek sděloval národu, že jeho nová TOP09 stojí v politickém pravolevém spektru napravo od ODS. Pokud bych na obsah tohoto sdělení přistoupil, pak by to podle dosavadních výsledků jejich práce neznamenalo nic jiného, než že TOP09 stojí na středu pravolevé osy, zatímco ODS představuje moderní levici, ČSSD je někde vlevo u počátečního bodu osy a KSČM je v tu chvíli mimo osu úplně. Věci veřejné neřeším, ty na ose neodhadnutelně oscilují.

Od vlády bych v současné době očekával předstoupení před lidi minimálně s následujícím sdělením:

1) Končíme s podporou biopaliv. Končíme s podporou alternativních zdrojů energie, které si na sebe nejsou v současné době schopny vydělat, ale také s dotacemi do soukromého podnikání, neboť jedině tak zajistíme, že přežijí obory a firmy, které jsou schopny bez zkreslování svého reálného hospodaření a umělého vyživování udržet své postavení v konkurenci a zajistit tak stabilitu pracovních míst.

2) Okamžitě rušíme jakoukoli finanční účast na pomoci v rozvojových zemích světa i eurozóny. Rušíme zastoupení České republiky v těch státech a mezinárodních institucích, které nejsou z pohledu exportu produktů a výrobků českých firem klíčové. Stahujeme naše vojáky ze zahraničních misí.

3) Nebudeme slučovat státní instituce do menšího počtu, protože stejný počet státních zaměstnanců v na oko menším počtu úřadů a institucí nic neřeší. Zrušíme řadu úřadů a institucí bez náhrady, přičemž jejich seznam bude vytvořen na základě v penězích vypočitatelného skutečného přínosu na podílu HDP u každého z nich zvlášť bez rozdílu.

4) Věda a výzkum nejsou úlohou státu. Musí se spojit se soukromým sektorem, který si na základě tržních pravidel nabídky a poptávky určí, která odvětví vědy a výzkumu mají smysl, zaplatí si je a náklady promítne do ceny svých služeb a výrobků.

5) Provedeme zpětnou kontrolu užití dotací z EU a veřejných rozpočtů. V případě sebemenšího pochybení, rozdílu mezi podklady a užitím, nebo prokazatelné neúčelnosti ve vztahu k využití dotovaného, budeme nekompromisně požadovat vynaložené peníze do poslední koruny zpět do státního rozpočtu. Při vynaložení státních peněz musí platit stejná pravidla, jako v případě, že jde o peníze soukromé, včetně osobní odpovědnosti hmotněprávní a trestněprávní. Tato pravidla po dvaceti letech existence novodobého státu konečně zavedeme.

6) Teprve za předpokladu, že nám výše uvedená opatření neposkytnou dostatek prostředků pro zajištění nezbytného chodu státu v krizi, začneme se zabývat úvahami na téma zavedení nových daní a zvýšení stávajících. V takovém případě, jelikož by to bylo v přímém rozporu s našimi předvolebními závazky vůči voličům, jsme připraveni současně s představením nových návrhů ve věci daní předstoupit před národ a buď obhájíme nutnost nových daňových opatření, které se budou jevit jako nezbytné v případě, že výše uvedené kroky nebudou dostačující (přičemž jsme vybrali namátkou jen některé a jejich seznam ve stejném duchu v následujících týdnech rozšíříme), nebo složíme mandát.

Taková je moje představa o tom, jak by se současná vláda měla zachovat. Zatím mohu bohužel udělat jediné, protože k ničemu z výše uvedeného se vláda zjevně nechystá. „Poděkovat“ voličům ODS, TOP09 i Věcí veřejných. Řada z Vás prý volila menší zlo. Tak se chyťte za ruce a polibte se všichni navzájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…