František Štván: Je nová doba. Parazit volá, zrušte parazity

06.03.2012 13:43

Nechal jsem si čas na rozmyšlenou, co si mám o větě: "Považuji studium ne na základní nebo na střední škole, ale studium na vysoké škole zadarmo za parazitování studentů na zbytku naší společnosti," kterou pronesl na adresu dnešních studentů prezident Klaus, myslet. Každopádně je to věta (myšlenka) hodna arogantního sklerotika, který před studenty, kteří nevědí, jak to za Klausových studentských časů chodilo, cíleně zapomíná, za jakých podmínek přišel ke vzdělání on sám.

František Štván: Je nová doba. Parazit volá, zrušte parazity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na přednášce. Ilustrační foto

Když se budu držet této hradní sebestředné logiky - pokud se vůbec za logiku považovat dá - pak mi je konečně jasné, proč to v listopadu 1989 musel bolševik zabalit, neboť selhání a osud režimů a jejich vlád, jak dnes můžeme pozorovat, stojí a padá s jejich ekonomickou kondicí. Přinutili ho k tomu nepochybně i parazité jako byl Klaus, Nečas, Heger, Kalousek. V neposlední řadě Drábek a samozřejmě mnoho dalších milovníků komerčního vzdělávání, kteří se zdarma, hnáni heslem bolševického génia V. I. Lenina: "Učit se, učit se, učit se", dopracovali k takovému stupni vědění, které jim, i v době přílivu absolventů škol z kdejaké západní tramtárie, umožňuje vládnout. (Není to samo o sobě důkazem vysoké úrovně předlistopadového parazitního vzdělávání?)

Není to i tím, že se parazité, jako byl V. Klaus, který v době hluboké totality a řádně přibouchnuté železné opony, z které se Mašínové, byť v jiném časovém úseku, museli prostřílet, studoval v Itálii a v USA, nechali bolševikem, samozřejmě na náklady pracujících, poslat do kapitalistické ciziny, kde nejen zdarma studovali, ale i žili, neboť i na chleba, který je všude o dvou kůrkách, jim bolševik z daňových prostředků pracujících poskytl valutové diety? Vyčítal jim to někdy někdo?

Nepochybuji o tom, že vzdělávací bezplatné vychytávky si i dnes někteří studenti užívají, aby je o to víc ve V.I.P. funkcích z vděčnosti kritizovali. Moc bych totiž za to nedal, že děti papalášů a jejich přátel, jak to u nás chodí, tahají za delší konec. Mohlo by to probíhat fikaně. Například na principu já na bráchu, brácha na mě, říznutém rukou, co ruku myje. Vděčné bankovní a finanční instituce, nebo podniky se státní účastí, přijmou vyvoleného do svých řad, aby je následně na své náklady vyslaly v rámci vzdělávání pracovních kádrů na prestižní školy.

Za studium z veřejných prostředků považuji i situaci, kdy z úplatků úředník, či politik - a na jejich bezcharakternosti vydělávající podnikatel - zaplatí svému dítku nejlepší školy anebo, když je v rozporu se zákonem vzdělání poskytováno zdarma na privátních vysokých školách. Není od věci připomenout, že právě takovým parazitům Klaus nejednou poskytl amnestii a nijak zvlášť proti nim nebojoval. Je holt nová doba.

Parazit volá, zrušte parazity.

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…