František Štván: Když dva v ČSSD říkají totéž, tak to (když se to zrovna nehodí) není totéž

25.02.2012 19:40

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier se podepsal pod vnitrostranickou výzvu "Nebuďme mlčící většinou!"

František Štván: Když dva v ČSSD říkají totéž, tak to (když se to zrovna nehodí) není totéž
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Její autoři tvrdí, že v ČSSD chřadne demokracie. Moc by mne zajímalo, koho se chřadnutí z V.I.P. členů ČSSD dotklo. Nepochybně se nemůže jednat o řadového člena. Proč si to myslím?

Sám jsem byl šest let řadovým členem ČSSD. Její současný krajský předseda ústeckého kraje A. Fišera se mě pokoušel - za to, že jsem pravým jménem veřejně označil nešvary v jím řízené okresní a následně krajské organizaci ČSSD - dvakrát zbavit členství. Podruhé, když už nebyl krajským předsedou odpůrce stranických čistek P. Benda, se mu to podařilo. Prý jsem nerespektoval usnesení nadřízeného stranického orgánu, které mi zakazovalo kritizovat funkcionáře ČSSD. Ti, kteří se na mé povinnosti mlčet usnesli, se naopak mohli veřejně trefovat do poslance, tehdy za ČSSD, J. Paroubka.

Úsměvné je, že jsem se v médiích voličům omluvil za chování například krajského zastupitele za ČSSD Koudy a dnes je veřejným tajemstvím, že to, co jsem já kritizoval, je trnem v oku zbytku krajského vedení, které by si evidentně přálo, aby jim Koudovy šibaloviny nekazily krajskou kandidátku.

Na chřadnutí vnitrostranické demokracie jsem, na rozdíl od dnešních vyzyvatelů, upozorňoval předsedu ČSSD Sobotku, ale i Zdeňka Škromacha a mnohé další stranické špičky, už na sklonku roku, kdy mi bylo odebráno členství. Nechalo je to chladnými. Bohužel to z mé strany, řečeno společeně s B. Sobotkou, nebyla zajímavá akce. Proto jsem po jejich nezájmu rezignoval na odvolání proti odebrání členství. Kdyby jim tehdy, ale i před tím, záleželo na každém členovi ČSSD, tak by dnes nemuseli čelit veřejné kritice J. Dienstbiera, který ji podle mého soudu nevyřkl z přesvědčení, ale ze snahy mocensky využít jeho snad všemi medii podporovanou image pana čistého, ergo kladívko, nedotknutelného (nedinosauří spasení jim před volbama k oslabení ČSSD (či levice obecně) posloužilo a tak to tentokrát zkusí s Dientsbierem).

V žádném případě se ze strany J. Dientsbiera nejedná o akt hrdinství, natož o projev dlouhodobé zásadovosti. Nebo ho bylo takto slyšet vždycky? Přesto se Z. Škromach šeredně plete. Minimálně ústecká ČSSD se po nástupu A. Fišery oligarchuje. Nemohl přehlédnout, nemohl přeslechnout, jak k tomu došlo. Mlčel a slastně mlaskal, když se po boji kopalo do Paroubka. Dopadnout to dobře, tak by se Sobotkové, Haškové a Škromachové předháněli, aby bylo vidět, že s Paroubkem před volbami táhli za jeden provaz. Mlčením zasel vítr. Teď, a nejen on, bude sklízet bouři. I tohle jsem předvídal...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…