František Štván: Nečasovo selhání je jen špičkou ledovce, který by sám nevytvořil

15.06.2013 19:10

Fundament tohoto ledovce totiž bez vší pochybnosti stojí na všech, kteří mu, potažmo ODS, umetali cestičku k moci.

František Štván: Nečasovo selhání je jen špičkou ledovce, který by sám nevytvořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Ano, svůj díl odpovědnosti, byť jen v tom, že mu (ODS) naletěli, mají voliči. Dále média, přesněji řečeno ti novináři, kteří mu v lepším případě také jen naletěli. V horším případě ho záměrně či na objednávku podporovali. Odpovědnost za aktuální světovou politickou raritu nesou samozřejmě i členové ODS, neboť bez jejich zapnutí vnitrostranického výtahu, který Nečase vyvezl k moci, by se nikdy na vrchol nedostal. To však neznamená, že by ti, kteří se v mém seznamu viníků nenašli, neměli o to víc přemýšlet. 
 
Do Nečase a spol. se totiž budou především trefovat ti, kteří na mém seznamu jsou. Bude se opakovat to, co je běžnou součásti historie přebírání moci. I po válce byli nejaktivnějšími a nejtvrdšími odbojáři ti, kteří ještě na konci dubna 1945 s okupanty spolupracovali, aby se za pár dnů stali nemilosrdnými mstiteli a přebírači politické moci. 
 
Svět opravdu není pestrý a tak se bude opakovat to samé, byť v trošku jiné formě. Nevyhýbá se to levici ani pravici. V roce 2010 se ČSSD, ústy těch, kteří s tehdejším předsedou ČSSD J. Paroubkem úzce spolupracovali, nelogicky distancovala od volebního vítězství, které dychtící stůj co stůj po moci, pro prozřetelnou nechuť J. Paroubka spolupracovat se stranami, které skončily až za ČSSD, připravilo o politická koryta, neboť právě koryta lidi bez morálky ženou ke vstupu do politiky. Jsem přesvědčený, že pro ně ani dnešní vládní průsery nebudou důvodem k tomu, aby zpětně uznali Paroubkovu prozřetelnost. Zkrátka a dobře.
 
Nečas, díky vděčnosti spolustraníků a vlezdoprdelismu některých novinářů a politologů, co ho ještě do včerejška podporovali, pozná na vlastní kůži, co je to středověk. Budou do něho tlouct horem dolem. Budou lhát, že jim nikdy neseděl a že tento konec tušili. Někteří z nich se následně  postaví do role poctivých zachránců, kteří ODS z této krize vyvedou. Jiní budou opět vytvářet neprůstřelné novinářské příběhy a politologické vize. Cíl bude jediný. 
 
Oblbnout voliče, aby se nedali na stranu těch, kteří podobný konec této vlády tušili. Skutečnost, že Nečas přijde o moc, není pro ně v tuhle chvíli důležitá. Nejdůležitější je, aby o ni nepřišli oni. Hlavně  aby si voliči neměli čas uvědomit, že se jejich rádci "jen" postavili do role zlodějů co křičí chyťte zloděje.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…