František Štván: ÚSTR je neobjektivní, proto je k ničemu

12.04.2013 20:42

Hysterie kolem odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana mne přesvědčuje, že je tento úřad vnímán mocnými jako nevysychající zdroj námětů k selektivnímu vymývání voličských mozků a k jejich strašení návratem totalitní minulosti.

František Štván: ÚSTR je neobjektivní, proto je k ničemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening proti novému složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Ano k selektivnímu, neboť objektivní člověk za totalitní režim nepovažuje jen režim sovětského typu, ale každý režim, který funguje na principu deformování individua k jeho úplnému podrobení a ovládání všech oblastí společenského života, klidně i prostřednictvím represivních aparátů. A za ty stejně objektivní člověk nepovažuje jen STB či KGB, neboť fanatická ideologická krutost byla i nedílnou součástí křižáckých výprav, které byly vedeny např. proti pohanským Slovanům, tedy proti našim předkům, kteří si dovolili (nedemokraticky?) uctívat někoho jiného než papeži sloužící křižácká vojska.

Zkrátka a dobře. Touha vládnoucích po totalitním ovládání mas je nedílnou součástí historie lidstva. Ohánět se a poměřovat zrůdnost režimů počtem obětí je stejně hloupé, jako porovnávat rychlost šíření informací po internetu s rychlostí pěšího posla. Kdyby měli křižáci automatické zbraně či jiné vyhlazovací vymoženosti, pak by jejich převýchova měla stejně kruté parametry, jako šíření totalitních pravd v moderních dějinách lidstva.

Fakt, že církvi u nás bylo politicky odpuštěno, že jí bude navrácen majetek a dostane stamiliardové finanční odškodnění, na její totalitní minulosti z mého pohledu nic nemění, a proto jí z opatrnosti, byť učinila pokání, nevěřím. Už jenom proto, že vysvěcený kněz Daniel Herman evidentně zapomíná na "odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům".

Kdyby se etickým kodexem Františka z Assisi řídil, pak by všem hříšníkům v kázání odpustil a nikdy by nepřijal funkci v ÚSTR, neboť jeho aktuálním posláním je selektivně zapomínat a selektivně neodpouštět...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…