František Táborský: Okénko trhu

27.10.2017 16:56

Podle předběžného odhadu vzrostla americká ekonomika v třetím čtvrtletí překvapivě o 3,0 % mezičtvrtletně annualizovaně, což je o jednu desetinu procenta méně než v předchozím období. Výsledek překonal většinu odhadů trhu.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Medián trhu ukazoval na tempa růstu 2,6 % č/č, odhad týmu RBI byl o dvě desetiny procentních bodu optimističtější. Ukázala se tak odolnost americké soukromé poptávky vůči následkům hurikánů Harvey a Irma, díky kterým drtivá většina trhu očekávala pomalejší růst ekonomiky. Spotřebitelská poptávka vzrostla o 2,4 % č/č, což je o téměř jedno procento pomalejší tempo než v předchozím čtvrtletí, i tak se ale jedná o pozitivní správu ve srovnání s očekáváním. Dolar reagoval na výsledek mírným posílením pod hranici EUR/USD 1,16.

Současná expanze americké ekonomiky začala v červnu 2009 a je tak jednou z nejdelších v historii země. Míra nezaměstnanosti se pohybuje na nejnižších hodnotách od roku 2001 mírně nad 4 %. Americká centrální banka na posledním měnověpolitickém jednání ponechala sazby beze změny na úrovni 1,0-1,25 %. Do konce roku proběhnou ještě dvě jednání s tím, že trh i tým RBI očekávají zvýšení sazeb v prosinci. To potvrzuje i implikovaná pravděpodobnost měřena Futures Fed Funds 87,1 %. V září bylo rozhodnuto o postupném snižování reinvestovaných prostředků plynoucích z portfolia finančních aktiv Fedu s platností od října tohoto roku. Počáteční tempo redukce bilance by mělo být 10 mld. dolarů měsíčně s tím že, každé tři měsíce se tempo navýší o dalších 10 mld. dolarů.

Současnou expanzi ekonomiky by mohl prodloužit fiskální stimul díky daňové reformě, která by měla snížit hned několik sazeb a podpořit tak další růst. Samotná reforma by měla projít legislativním procesem do konce roku. Republikánskou stranu prezidenta D. Trumpa k tomu nutí i fakt, že příští rok v listopadu čekají USA volby do obou komor kongresu a strana nutně potřebuje jakýkoli legislativní úspěch, aby uspěla a nepřišla o většinu. Tým RBI očekává pro tento rok růst ekonomiky 2,4 % a pro rok nadcházející mírné zpomalení na 2,2 %.

Česká koruna od včerejšího odpoledne oslabila a blíží se k úrovni EUR/CZK 25,70. Projevuje se tak včerejší zklamání trhu z rozhodnutí ECB ohledně snižování objemu nákupů v rámci programu kvantitativního uvolňování. To snižuje prostor pro ČNB pro větší zvýšení úrokových sazeb, než je standartních 0,25 p.b., neboť by centrální banka riskovala příliš prudké posílení koruny. ČNB zveřejnila informaci, že měnověpolitického jednání v příštím týdnu se zúčastní všichni členové bankovní rady. Dále byl oznámen kalendář jednání pro příští rok, podle kterého první měnověpolitické setkání bankovní rady proběhne 1. února.

František Táborský
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…