František Táborský: Výnosy amerických státních dluhopisů zažívají strmý pokles

25.05.2018 17:51

Okénko trhu

František Táborský: Výnosy amerických státních dluhopisů zažívají strmý pokles
Foto: pixabay.com
Popisek: Burza cenných papírů - ilustrační foto

Zatímco Evropu trápí politické riziko, výnosy amerických státních dluhopisů nalezly svůj krátkodobý strop a v současnosti zažívají strmý pokles. Jen desetileté výnosy se ještě před týdnem šplhaly k 3,15 % a dnes se pohybují o více než 20 b.b. níže, což odpovídá hodnotám ze začátku května. Po úspěšném měsíci na akciových trzích a přetrvávající nervozitě z pokročilé fáze hospodářského cyklu se tak projevuje vybírání zisků a rebalancování portfolií směrem k dluhopisům. Ve světle posledních geopolitických událostí (Írán, Itálie, Španělsko, Argentina, Turecko) americká ekonomika opět vypadá jako lákavé útočiště na globálních trzích. Úrokový diferenciál opět zapracoval v americký prospěch a i solidní poptávka po státních dluhopisech indikuje pozitivní sentiment. Květnový výkon akciového indexu S&P 500 se blíží ke třem procentům a má tak ambici stát se nejlepším květnem od roku 2009.

Na druhé straně Atlantiku přitom trhy zužuje přetrvávající politické riziko v podobě povolebních vyjednávání o vytvoření euroskeptické vládní koalice. Italské desetileté výnosy dnes dosáhly nejvyšších hodnot od druhé poloviny roku 2014, kdy přicházelo uklidnění po celoevropské dluhové krizi. K tomu se nově přidává politická situace ve Španělsku, kde se schyluje k vyjádření nedůvěry současné vládě M. Rajoye, který vede menšinový kabinet. Po posledních korupčních skandálech ve vládních řadách, chce opozice využít situace a ukončit život současné administrativy. Z pohledu finančních trhů se však jedná o další nárůst politického rizika, které se projevuje na růstu španělských výnosů. Během dnešního dne vyšplhaly k 1,5 % a dostaly se tak do klubu zemí s více než jednoprocentní rizikovou prémii nad německými státními dluhopisy společně s Řeckem, Itálií a Portugalskem. Euro tak i nadále bude zatíženo politickým rizikem a vůči dolaru bude i nadále pod tlakem. Dnes se k tomu přidává i zlevnění ropy na současných 77 dolarů, které pomáhá americkému dolaru. EUR/USD se tak v současnosti pohybuje na 1,165. Koruna se alespoň prozatím vymanila z regionálního sevření a zůstává na EUR/CZK 25,78.

Německý předstihový ukazatel IFO v květnu zastavil svůj pětiměsíční pokles poté, co ekonomika eurozóny překvapivě zpomalila. Podle očekávání trhu se tak stabilizovaly hodnoty indexu a podle naších odhadů by se mělo v druhém čtvrtletí vrátit obdobné tempo růstu ekonomiky, které jsme pozorovali v minulém roce. Index očekávání jen mírně poklesl o 0,2 na 98,5 b. a index současné situace překvapivě mírně vzrostl o 0,3 na 106,0 b.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v dubnu meziměsíčně překvapivě silně poklesly o 1,7 %. Bez zahrnutí sektoru dopravy však objednávky vzrostly o 0,9 %. Meziměsíční pokles byl z velké části způsoben velkými objednávkami letadel od společnosti Boeing. Při očištěni o tyto výkyvy se tak nárůst objednávek pohybuje mírně nad dvanáctiměsíčním průměrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…