Glosa Ivo Valenty: Vánoce klepou na dveře! Letos trošku netradičně…

21.12.2020 13:14

Letošní předvánoční čas má pro mnohé vůbec poprvé naprosto odlišnou podobu než na jakou jsme dosud byli zvyklí. Neprobíhají předvánoční a vánoční firemní večírky, kde se lidé setkávali v neformálním prostředí, nepořádají se velké besídky předškolních zařízení a škol, kde děti vždy rády ukazovaly svým rodičům to, co se společně s učiteli naučily. Lidé v obchodech nenakupovali dárky dlouho dopředu – vesměs vše řeší online formou, nezašli si na rodinnou večeři ani na zákusek do cukrárny.

Glosa Ivo Valenty: Vánoce klepou na dveře! Letos trošku netradičně…
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Jiný je také sortiment dárků. Lidé omezili nákup společenského oblečení, plesových šatů, sportovních potřeb i třeba dekorativní kosmetiky v případě žen. Není divu – nikdo neví, kdy se situace změní tak, aby tyto věci byly potřebné.

Dostali jsme se do smutného období, kdy se bez přehánění někteří lidé bojí zemřít, protože vědí, že jejich příbuzní budou muset rozhodovat o tom, kdo se bude moci zúčastnit posledního rozloučení z důvodu omezených kapacit na podobných akcích. A stejně jsou na tom ti, kteří si chtějí říci své „ano“ – vesměs čekají na lepší časy. Jenže nikdo z nás neví, kdy přijdou.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

Máme předvánoční čas, nechci v této své glose řešit aktuální vládní opatření a jejich v mnoha případech naprostou zmatečnost, chaos a nelogičnost. Navíc nikdo z nás neví, jaká opatření začnou platit v následujícím období, a za jak dlouho se opět upraví. Z médií je zřejmé, že ani sama vláda nemá jasno v tom, co chce a není jednotná

Fakt je, že žijeme ve velmi složité době, a to nejen kvůli pandemii onemocnění, která ovlivnila celý svět, ale také (a to především) kvůli opatřením, která boj s ní provázejí, a v neposlední řadě kvůli obrovské mediální masáži, kterou v této souvislosti všichni podstupujeme, ať už chceme nebo ne. Informace si nás najdou samy bez toho, abychom je aktivně hledali. Jsou zkrátka všude.

Rád bych proto apeloval na všechny, aby si nenechali zkazit nádherný předvánoční čas panikou, stresem a přehnaným strachem. Jsme rozumní lidé, nejsme nesvéprávné stádo, kterému je třeba jen diktovat, nařizovat a případně ho trestat. Nejsme ani marionety, které je nutné vodit na provázku. Používejme rozum, který nám příroda dala do vínku. Chovejme se zodpovědně k sobě i ke druhým. To je naprostý základ. Starejme se o své zdraví. Nedopusťme, aby nás ohrožovaly jiné diagnózy jen kvůli tomu, že podléháme covidové panice a daleko závažnější nemoci zůstávají upozaděny. Užijme si svátky se svými nejbližšími. Je to velmi vzácný čas. Nenechme si ho nikým a ničím zkazit.

Do Vánoc zbývají už jen tři dny. Rád bych vám všem popřál, ať tento čas prožijete pohodově a bez stresů, ale vím, že většina hospodyněk nezná větší honičku, než jakou představuje právě předvánoční čas. To už k svátkům jednoduše patří. Odměnou za to vše budou především rozzářené dětské oči a dojetí našich nejstarších blízkých, kteří si s každým dalším rokem svátků, při kterých se společně setkáme, váží víc a víc.

Upřímně přeji krásný předvánoční čas všem,

Váš Ivoš

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolóra): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolóra): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.