Grémium majitelů lékáren nedoporučuje vydávat na recepty přípravky s léčebným konopím

18.12.2015 20:10

Tisková zpráva Grémia majitelů lékáren k Opatření ministra zdravotnictví k předepisování přípravků s obsahem léčebného konopí

Grémium majitelů lékáren nedoporučuje vydávat na recepty přípravky s léčebným konopím
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze není SÚKL oprávněn provozovat služby, které umožňují předepisovat a vydávat prostřednictvím elektronických receptů tzv. léčebné konopí. Vzhledem k tomu, že této skupině pacientů by tak bylo znemožněno na předpis získat léčebné konopí, přistoupilo MZ k mimořádnému opatření, které vydává na základě ustanovení § 11 písm. h zákona o léčivech.

Tímto opatřením po dobu nemožnosti předepisování a vydávání léčebného konopí prostřednictvím elektronického receptu bude umožněno léčebné konopí pacientům předepisovat a vydávat na základě receptů s modrým pruhem, jak je tomu dosud v případě návykových látek.

Grémium majitelů lékáren se dnes dotázalo a požádalo Úřad pro ochranu osobních údajů o posouzení, zda je Opatření ministra zdravotnictví ze dne 17.12.2015, č.j. MZDR 78837/2015-1/FAR, které ukládá lékárnám zasílat osobní a citlivá data pacientů elektronickou komunikací (email se zaručeným podpisem), v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Grémium majitelů lékáren nedoporučuje do vyřešení tohoto případu a zaslání stanoviska ÚOOÚ, vydávat na recepty přípravky s léčebným konopím.

Mgr. Marek Hampel
předseda představenstva
Grémium majitelů lékáren z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …