Guido Teot: Bank of Japan a Fed

21.09.2016 17:30

Takzvanou bankovní superstředu odstartovalo už rozhodnutí japonské centrální banky Bank of Japan. Ta ponechala úrokové sazby na současné úrovni.

Guido Teot: Bank of Japan a Fed
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zároveň ale tamní guvernér Haruhiko Kuroda oznámil pokračování a změnu kvantitativního uvolňování. Nově bude centrální banka nakupovat dluhopisy s delší splatností. Japonský jen reagoval krátkodobým oslabením, po chvíli se navrátil na původní hodnotu. 

Investoři nyní nedočkavě vyhlížejí rozhodnutí americké centrální banky Fed ohledně výše základní úrokové sazby. Šéfka Fedu Janett Yellen už před časem naznačila, že by mohlo dojít ke zvýšení sazeb. Jenže. Amerika je nyní před prezidentskými volbami a nedá se očekávat, že takto zásadní rozhodnutí přijde právě dnes. Centrální banka zůstane spíše klidná a zvýšení sazeb odloží, až bude jasné, kdo bude novým hlavním představitelem USA. Rozhodnutí ohledně sazeb dnes dle mého názoru nepadne. Daleko pravděpodobněji se jej dočkáme v listopadu.

Autor je ředitel finanční instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

13:04 Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

Všechno nejlepší ke světovému dni obezity! Já se svým metrákem mezi oslavence zcela jistě patřím, al…