HK ČR podepsala memorandum o spolupráci s Úřadem práce ČR

28.06.2013 8:58 | Zprávy

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) a Úřad práce ČR (ÚP ČR) uzavřely Memorandum o spolupráci na trhu práce. Cílem Memoranda ÚP ČR a HK ČR je pružně reagovat na situaci na trhu práce v ČR, přizpůsobit kvalifikační struktury podle potřeb trhu práce a podpořit prvotní uplatnění nebo rozvoj podnikání.

HK ČR podepsala memorandum o spolupráci s Úřadem práce ČR
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Specifickým a vážným problémem ČR je kvalifikační struktura mladých lidí přicházejících na trh práce ze systému vzdělávání, jelikož významné procento absolventů středních odborných škol maturitních i nematuritních oborů nemůže najít uplatnění ve vystudovaném oboru. I v případě, že práci najdou, musí čerstvé absolventy zaměstnavatelé zdlouhavě a nákladně vzdělávat a kvalifikovat znovu. Česká republika, stejně jako členské státy EU, se navíc na začátku roku 2013 zavázala, že co nejdříve zavede systémy podpory mladých lidí.

ÚP ČR a HK ČR reagují na výše uvedenou skutečnost Memorandem o spolupráci, které má přinést smysluplnou tvorbu pracovních míst, zlepšení kvalifikační struktury a mobility pracovní síly zejména s využitím regionálních složek obou institucí.

Zmíněného závazku ČR vůči EU se týká hned první bod memoranda „Podpora mladých a absolventů“, který je zaměřen na zlepšení kvalifikační struktury mladých lidí přicházejících na trh práce. Cílem je podpořit jejich mobilitu a najít pro ně pracovní místa, na která zaměstnavatelé budou moci získat od státu finanční prostředky. Vzájemná podpora je zaměřena též na čerstvé absolventy škol a pomoc při hledání práce mladým lidem do 30 let.

Obsah memoranda HK ČR a ÚP ČR:

·         Podpora mladých absolventů

·         Podpora zvýhodněných zkrácených pracovních úvazků

·         Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP)

·         Podpora zaměstnavatelů prostřednictvím projektu Vzdělávejte se pro stabilitu!

·         Podpora práce v regionu – Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se

·         Zaměstnej sám sebe

·         Buď OSVČ, začni podnikat

·         Zlepšení vzájemné informovanosti

 

HK ČR prosazuje, aby vzdělávací politika a politika zaměstnanosti ČR vytvořila celistvý souhrn opatření a iniciativ v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a zaměstnanosti, které jedinci, procházejícímu systémem vzdělávání (počátečním i dalším), přidávají hodnotu akceptovatelnou společností. Jako největší zástupce podnikatelů, zaměstnavatelů HK ČR prosazuje všechny nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a další opatření vedoucí ke zvýšení zaměstnanosti, respektive snížení nezaměstnanosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …