Ilona Švihlíková: Omyly ministra financí

16.01.2012 18:03

Vážený pane ministře financí Kalousku, sestavování rozpočtu a vůbec úvahy o "odpovědném hospodaření" českého státu pod vaším vedením dlouhodobě trpí řadou zásadních chyb, tak zásadních, až se nutně musí vkrádat myšlenka, že jde o záměr, nikoliv o odbornou neznalost.

Ilona Švihlíková: Omyly ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Vaším hlavním cílem v bývalé vládě bylo ukázat, jak báječně fungují reformy. Stačí vzpomenout na vskutku rekordní rok 2008, kdy se vaše ministerstvo financí "spletlo" v odhadu ekonomického růstu o devět (!) procentních bodů, což nemá obdoby nikde na světě. Již tehdy bylo jasné, že k vyrovnanému rozpočtu se v českých podmínkách nelze proškrtat, a tak se uměle nadhodnocoval růst, "aby to tak nějak vyšlo".
 
Stejně účelově postupovalo vaše ministerstvo u rozpočtu na rok 2012, kdy vláda počítala nominálně s růstem 5,2 %, reálně 2,5 %. Vzhledem k drastické škrtací politice vlády a tomu odpovídajícímu vývoji na trhu práce a mezd je také naprosto udivující, že v návrhu vláda počítá s růstem domácí poptávky o dvě procenta.
 
Neméně fascinující je sledovat, jak se deflátor HDP "nějak sám od sebe" stane po měsících poklesu náhle kladným, a to dokonce ve výši 2,6 %. Zkrátka se nelze zbavit dojmu, že zadání znělo: schodek musí být tolik a tolik, doplňte údaje HDP a ostatního tak, aby nám to vyšlo. Na papíře.
 
Navzdory tomu, že vaše přímé působení v letech 2008-2010 se "přičinilo" o jednu třetinu (!) – tedy půl bilionu – veřejného dluhu, stále hovoříte o nutnosti »nezadlužovat budoucí generace". Vy sám jste pachatelem největšího dluhu v dějinách samostatné České republiky.
 
Nyní situaci pro změnu dramatizujete a chcete používat "ostré škrty" namísto škrtů tupých. Skutečný záměr vaší politiky, skrytý za frázemi o zodpovědnosti, je zřejmý: nechat vyhladovět určitou část veřejného sektoru a hned je tu "argument" pro to, aby se zavádělo školné, zvyšovaly poplatky u lékaře, privatizoval důchodový systém atd.
 
Vaše politika, kdy na straně jedné zvyšujete degresivní daně, které dopadají nejvíc na ty nejchudší, a na straně druhé rušíte daň z dividend, jasně vypovídá o tom, v čí prospěch jsou tyto reformy prováděny a komu se za ně chodíte zodpovídat.

Opakovaně jste prokázal svou neschopnost řídit finanční hospodaření českého státu. Vyzýváme vás proto: Odstupte!

Ilona Švihlíková, mluvčí OI Alternativa zdola, mluvčí Spojenectví Práce a Solidarity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka