Ivan Bednář: Stát prý půjčí OKD miliardu korun

13.06.2016 12:24

Nedávno se nechal premiér Sobotka slyšet, že za případ OKD může Václav Klaus a jeho kuponová privatizace. Zaplať Pánbůh za Klause. Vždycky se na něj dá něco svést.

Ivan Bednář: Stát prý půjčí OKD miliardu korun
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Z rozhodnutí ministra hospodářství ČSFR Vladimíra Dlouhého byl v roce 1990 zrušen státní podnik OKD a jeho majetek byl vložen do akciové společnosti OKD. V průběhu 90. let proběhla částečná privatizace OKD prostřednictvím kupónové privatizace, část akcií OKD získaly také obce. Až potud bylo ale vše v pořádku.

V roce 1997 bylo sníženo základní jmění a Fond národního majetku ztratil ve společnosti majoritu. Jeho předsedou byl od června 1994 Roman Češka (ODA), kdy  vystřídal Tomáše Ježka (ODA) po jeho odvolání , až do  roku 1998. Nadřízeným orgánem bylo ministerstvo obchodu a průmyslu , kde byl v  tu dobu ministrem do června 1997 Vladimír Dlouhý, od července 1997 Karel Kühnl (oba dva za ODA).

ODA dnes neexistuje a tak je snadnější označit za viníka Václava Klause, byť s tím tehdy neměl nic společného.

Prostřednictvím brokerské společnosti začal akcie mimo vlastnictví FNM (obce, individuální vlastníci z kuponové privatizace atp.) skupovat ostravský podnikatel Stanislav Pros, který je pak v říjnu 1998 za série podivných majetkových přesunů přenechává firmě Karbon Invest Petra Otavy, Viktora Koláčka a Jana Przybyla.

K prudkému vývoji situace v podivných privatizacích došlo po nástupu sociálně demokratických vlád v červenci 1998. Již rok poté v červenci 1999 vláda Miloše Zemana prodala firmě Investenergy zbylý státní podíl ve firmě Mostecká uhelná společnost za 650 milionů korun. Podle tehdejších informací deníku MF Dnes část peněz z privatizace MUS zprostředkovaně mířila k oficiálním představitelům ČSSD. Kauza doposud vyvrcholila vynesením nepravomocného rozsudku federálního soudu ve švýcarské Bellizoně, který vyměřil pěti českým manažerům (Antonín Koláček, Jiří Diviš, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký a Petr Kraus) nepodmíněné tresty odnětí svobody od 16 do 52 měsíců za podvod a praní špinavých peněz během privatizace MUS v roce 1999.

Další aférou bylo přepadení a následný prodej Ivenstiční a Poštovní banky ČSOB. Krátce před polednem v pátek 16. června 2000 byla centrála IPB obsazena maskovanými příslušníky speciálních policejních jednotek, kteří do budovy banky eskortovali nuceného správce dosazeného ČNB. Management banky byl s okamžitou platností zbaven kontroly nad činností banky. Ztráty způsobené pádem banky byly oceněny na 67,8 miliard Kč.

Píše se březen 2004, Zeman po neúspěchu při volbě prezidenta objímá stromy na Vysočině, ve Strakově akademii šéfuje druhým rokem sociální demokrat Vladimír Špidla. Nevýrazný úředník, jehož hlavní zásluhou bylo, že ho jako svého nástupce vybral předcházející premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman (to ještě nevěděl, že ho Špidla při volbě prezidenta podrazí). Ještě netuší, že za tři měsíce ve funkci skončí.

Vláda pod jeho vedením schvaluje privatizaci podílu v OKD za 2,4 miliardy korun. Škoda z tohoto nevýhodného byznysu je dnes odhadována na 64 miliard. Majoritu v OKD získává bez výběrového řízení společnost Karbon Invest tří již zmíněných uhlobaronů Petra Otavy, Viktora Koláčka a Jana Przybyla. Později se ukáže, že OKD kupovali pro Zdeňka Bakalu, který jim za něj zaplatil údajně 10 miliard Kč. V červnu 2004 proběhly volby do Evropského parlamentu. Po neúspěchu ČSSD podává v červenci Špidla demisi a končí i jako předseda ČSSD. V srpnu nastupuje Stanislav Gross.

Pod Grossovým vedením vláda rozhodla, po navýšení původní ceny OKD z 2,4 miliardy na 4,1 miliardy, o prodeji svých 45,9% akcií. Tržní cena byla prý v tu dobu nejméně dvojnásobná. Návrh do vlády předkládal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka.

Transakci musel odsouhlasit Brusel, kterému ale ministerstvo financí pod Sobotkovým vedením zaslalo zavádějící, a dokonce i nepravdivé informace. Zprávu pro Brusel vypracovali právníci, zastupující Karbon Invest.

Špidlova a Grossova vláda prodaly při privatizaci 45,9 procent akcií OKD za přibližně 4,1 miliardy korun. Jenže zřejmě tehdy mohli za uhelnou společnost utržit ještě víc, kdyby „nezapomněli“ řádně ocenit i dceřiné společnosti OKD (celkem 20 firem) a další nemovitý majetek (např. 44 000 bytů v Ostravě, průměrná cena jednoho bytu 40 000 Kč).  Tehdejší Grossova vláda totiž společnosti Karbon Invest věnovala tento majetek jednoduše jako jakýsi bonus. Stejně tak pozemky, hotely a další obrovské majetky OKD. Byty byly z OKD později vyvedeny do samostatné společnosti RPG, ovládané Zdeňkem Bakalou.

Opravdu si vláda počínala hloupě jen tak?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…