Ivan Černý: Celosvětová sklářská soutěž se blíží

17.05.2023 14:12 | Komentář

V pátek 2. června se dokořán otevřou dveře sklárny BOMMA ve Světlé nad Sázavou, aby tato moderní firma přivítala brusičské mistry z celého světa. Deváté Mistrovství světa v broušení skla nabídne několik soutěžních kategorií, přehlídku českých i zahraničních sklářských škol a úžasnou možnost nahlédnutí pod pokličku tohoto jedinečně krásného, tradičního a vysoce náročného řemesla.

Ivan Černý: Celosvětová sklářská soutěž se blíží
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

„Již 9. rokem se ve Světlé nad Sázavou schází ti nejlepší brusiči skla, aby změřili své síly a kreativní dovednosti,“ řekl naší redakci Jiří Trtík, ředitel soutěže. A dodal:

„Těšit se můžeme nejenom na soutěž samotnou, ale i na doprovodný program brusičského klání – tradiční sklářské jamování na huti sklárny.“

Na návštěvu sklárny ve Světlé nad Sázavou nás zve sám ředitel Ing. Jiří Trtík

Návštěvníci tohoto mimořádného svátku mistrů svého řemesla mají tak jedinečnou možnost zažít na vlastní oči, jak se ručně tvoří skleněné výrobky od nabrání žhavé skloviny z pece, přes foukání do formy či volně na píšťale až po vložení do chladicí pece. U práce se vystřídá šest týmů českých a zahraničních sklářů, kteří přímo na místě vytvoří originální díla.

Tři soutěžní kategorie

Mistrovství světa v broušení skla se skládá ze tří kategorií. Brusiči tak prověří své síly, zkušenosti a cit v kategorii:

ruční brus – volná tvorba

ruční brus – povinný tvar

strojní brus – soutěž designérů

Slavnostní vyhlášení výsledků mistrovského klání se uskuteční v 16 hodin společně s vernisáží výstavy Mistrovství světa v broušení skla 2023.

Rytí či broušení se jako nová technika zušlechťování skla objevilo koncem 16. století a začátkem 17. století

„Je nám velkou ctí toto setkání organizovat a hostit. Nejde totiž jen o soutěžení, ale i o setkání přátel našeho sklářského oboru a setkání přátel jako takových. Nanejvýš povzbuzující také je, že se k soutěži již druhým rokem v hojném počtu připojily sklářské školy nejen z Čech, ale i z Německa, Slovinska a Bulharska. Spatřujeme v tom naději, že nejen tato akce, ale celé sklářské odvětví má pokračování,“ hodnotí tuto mimořádnou profesní soutěž Jiří Trtík, ředitel společnosti BOMMA a jeden z otců nápadu uspořádat Mistrovství světa v broušení skla, které se již stalo tradicí.

Více ZDE.

Glass Cutting World Cup pořádá společnost Bomma se sesterskou Bohemia Machine, která se specializuje na výrobu vlastních brusných strojů, robotů a výrobních linek pro sklářský průmysl, jedinečné produkty, často vyhledávané i nejnáročnějšími japonskými zákazníky.

BOMMA je progresivní sklářská značka, která si získává popularitu důrazem na moderní design svítidel, prvotřídní kvalitu křišťálu a dokonalé detaily. Díky svému inovativnímu přístupu k tradičnímu sklářskému řemeslu i spolupráci s talentovanými designéry, posouvá možnosti svítidel na novou úroveň. Více ZDE 

Ivan Černý  

Ilustrační foto Milena Městecká

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…