Ivan Černý: Knížka hravá a půvabná

14.01.2023 15:26 | Komentář

Jedinečná sbírka příběhů, určená nejmenším čtenářům, potěší i pobaví nejenom jejich starší sourozence, ale i rodiče či „babí“ s dědou obdarovaných, neb je zcela jistě neminou hezké chvíle předčítání před spaním jejich ratolestem. Ale pozor! Nejde o pohádky či vyprávění, kde jaký princ si vzal onu či jinou princeznu, ani o tom, jak si na nich pochutnal drak.

Ivan Černý: Knížka hravá a půvabná
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Šmidrkalovo Co šustí v listí je soubor sedmi příběhů pro současné kluky a děvčátka, rámované chvílemi v přírodě, jak v sadě, tak i na  zahradě. Příběhů zábavných, ale i poučných, dalo by se říci. Hlavní hrdinové si říkají Šikulánek, Hajánek nebo třeba Štěbetálek, ožívá kupříkladu lístek Jasan, lidskou řečí hovoří Dub, Kaštan i Bříza a Buk. Nedivme se, je to přesně tak, jak nám knížka již svým názvem slibuje.

Představovaná útlá knížka je z pera spisovatele a galeristy Pavla Šmidrkala, miloučké ilustrace připravila malířka Lenka Kurovská. Od současné produkce (nejenom) pro nejmenší čtenáře se především liší krásnou a bohatou, až čapkovskou češtinou, na kterou pod tlakem esemesek a mobilové komunikace pomalu zapomínáme. Natož, abychom jí hovořili a psali.

Šmidrkalovo Co šustí v listí se líbezným psaným slovem snaží napravit zoufalý stav současných vyjadřovacích možností našich školáků, kteří leckdy nejsou schopni dáti dohromady členitou větu, natož pak větší souvětí, což nijak, zdá se, nevzrušuje ani ministerstvo školství natož pak kultury.

Než se začteme

Ilustrace k představované knížce jsou výběrem z cyklu akvarelů Ze života opadávajících lístků, na kterém Lenka Kurovská pracuje již několik let. Jak říká autorka grafické úpravy představované knížky Kristýna Masopustová, Lenčiny malůvky vznikají s radostí a křehkostí, se záměrem otevírat se krásám a půvabům podzimu. Originály byly vystaveny v jihočeské galerii Špejchar Želeč během výstavy Něžné trojspřeží v srpnu 2018, kde se po vernisáži úspěšné výstavy zrodil nápad společné spolupráce malířky a spisovatele na zmiňovaném titulu Co šustí v listí.

Zbývá dodat, že autoři knížku věnovali dětem ze Želče a okolí - k 10. výročí založení Obrazárny Špejchar Želeč. Publikace vyšla na konci minulého roku s laskavou podporou obce Želeč.

Ivan Černý Foto archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …