Ivan Hoffman: Armádní výprodej

08.03.2015 11:01

Poslední aféra na Ministerstvu obrany vypovídá o tom, co je notoricky známo, že se totiž kolem ministerstva, jež disponuje a hlavně disponovalo obrovským množství výzbroje, výstroje, pozemků a nemovitostí, pohybují lidé, kteří se snaží zbohatnout na armádním výprodeji.

Ivan Hoffman: Armádní výprodej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled okénkem z transportní části vrtulníku

Nyní se šetří případ, kdy měla armáda za hubičku prodávat tankové motory, na které měl kupec prostředník domluvený odbyt. Než, čekat, co armáda vyřadí, je šikovnější nahlásit svým kumpánům na armádě, co mají vyřadit.

Podstatné ale je, aby se nepřišlo na to, že si někdo z armádního inventáře vybírá levné náhradní díly jako z katalogu, neboť z pohledu policie a snad i z pohledu soudu, se jedná o organizovaný zločin.

Že se na to přišlo je dáno konkurenčním bojem. Podnikatelů, kteří chtějí vydělat na prodeji tanků je víc, a víc je jich proto, že tanky přicházejí díky aktuálním a chystaným válkám do módy.

Když před čtvrtstoletím zanikala Varšavská smlouva, vypadal tank jako veskrze neužitečná, neprodejná komodita. Podnikatelé se soustředili na investice do přezbrojení armády, takže skandály se točily kolem padáků, tryskáčů, obrněných transportérů, náklaďáků. Že se předmětem korupce stal studenoválečnický šrot, je vlastně tragédie.

Místo toho, aby se soupeřící velmoci jaderně odstrašily a svět si užíval studeného míru, máme zde díky novému světovému pořádku renesanci válek, ve kterých se hezky postaru válčí metodou spálené země, snad aby všechny ty tanky, děla a munice nevyšly nazmar.

Protimafiánský odbor policie řeší kriminální kauzu, hospodářský delikt. Pokusí se prokázat, že na smrtícím armádním výprodeji mohl stát vydělat více, než vydělal.

A to nepochybně mohl, neboť odzbrojení se evidentně odkládá. Předělávat tanky na pluhy je ekonomický nesmysl, když lze tanky použít jako tanky: Na zabíjení lidí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…