Ivan Jordák: Cui bono

09.09.2015 19:36

Kdo měl nebo má z toho prospěch. Touto otázkou začínali staří Římané při soudním řízení objasňovat věc, a nejen věc při soudním řízení, ale v podstatě každý větší problém společnosti nebo politiky. Měli zkušenost, že takto položená a správně pak zodpovězená otázka vedla k cíli. Doporučoval bych, aby si tuto otázku položil a hledal na ni i odpověď každý politik, politolog nebo publicista či představitel některé z humanitárních organizací, který se vyjadřuje k problému utečenců. Zejména pak ti, v jejichž moci je nějakým způsobem tento problém ovlivnit. Nejsem ani jedním z nich, a nestačím se divit, co se o této věci a zároveň o nás, jako Češích, v souvislosti s tím dozvídám. Upozorňuji, že čerpám informace jen a pouze z veřejně přístupných médií, nebo ostatních občanů naší republiky.

Ivan Jordák: Cui bono
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Tak jsem se dozvěděl, jací jsme my v ČR sobci, že nechceme přijmout uprchlíky podle kvót určených komisí EU, a jak s nimi špatně zacházíme. Západ se tomu nestačí divit a zvažuje, že nám pozastaví příspěvky poskytované od EU. Tam je údajně vítají a přinášejí jídlo, pití, ošacení, hračky a kdoví, co všechno ještě. Ještě, že jsou tu lidé, kteří si počínají podobně a požadují totéž i po zbytku populace u nás. Nejsem proti pomoci trpícím a lidem v nouzi, jejíž příčinou jsou události a skutečnosti, mající důvod a počátek mimo vůli a jednání těchto obětí. Za tří podmínek, že si to oběť nezpůsobila svým jednáním sama, že pomoc bude skutečná a trvalá, a že na celé věci nebude někdo další náramně a trvale profitovat.

Obávám se, že z těchto tří mohu považovat za splněnou, a to se zavřením obou očí, pouze tu první, a to ještě tak maximálně u dětí. Pokud někam donesu balenou vodu, nějaké konzervy, ošacení nebo pošlu na účet pár stovek, pokládám otázku kolik lidí a na jak dlouho bude zabezpečeno. V nejlepším případě na pár týdnů, ale co potom? Vždyť nyní se už začíná mluvit, ne o tisících, ale o milionech uprchlíků, a to v nejbližších letech.

Proto se nakonec ptám. Co dělá EU a státy v ní sdružené s přepravci lidí z Afriky do Evropy? Kolik bylo těchto pašeráků zatčeno a odsouzeno? Komu z nich byl zabaven nebo aspoň obstaven majetek?

Proč byli zatčeni za usmrcení 50 imigrantů udušením v autě na území Rakouska jen tzv. pěšáci, a ne i jejich bossové? Kdy se přestane dodávat tzv. státu ISIS munice, zbraně, ropa a další věci potřebné pro jejich válku, a stejně i ostatním podobným organizacím? Byl už někdo z těchto důvodů zatčen a také odsouzen? Kdy se státy začnou vážně zabývat narkomafiemi a jejich spolupracovníky?

Mohl bych pokračovat dál, ale zatím nám nedal nikdo odpověď, proč vůbec k takovému pohybu lidí došlo. Ani nevíme, kdo a proč organizoval tzv. arabské jaro. Nezbývá nám než si tedy hledat odpovědi sami, podle zásady v nadpisu, komu to prospěje?  Kdo asi tak může mít zájem na destabilizaci a tím i zchudnutí Evropy a celého Středomoří, a tím i zániku konkurence? Nebo, kdo by rád zatáhnul Evropu příležitostně do válek s arabskými státy?

Ivan Jordák, Letohrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…