Ivan Jordák: Kdo a jak o rozpočtu hlasoval?

18.12.2020 20:41

Za několik dnů máme Štědrý den a jen o něco málo později přijde Nový rok. V tuto dobu si většinou klademe otázku, co nám ten příští rok přinese, zda bude lepší nebo horší než ten letošní. Jedním z nástrojů k lepšímu, je také zákon o státním rozpočtu.

Ivan Jordák: Kdo a jak o rozpočtu hlasoval?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Před velmi krátkou dobou několika desítek minut byl Poslaneckou sněmovnou, v které bylo při schvalování 106 poslanců, zákon o státním

Jak jsme se dozvěděli, tak vládní koalice couvla požadavku KSČM a armádě snížila příjmy o 10 miliard Kč. Přesto dostala armáda asi o 3 miliardy Kč více než letos. Po přijetí tohoto rozpočtu zahrnuli vedoucí politici opozice koalici ANO a ČSSD hanlivými výrazy a zároveň výhrůžkami včetně řečí o morálce. A to takové intenzity, že jsem se znovu podíval, zda účast při hlasování o přijetí či nepřijetí zákona o státním rozpočtu, byla skutečně jen 106 poslanců celkem. Tedy 94 poslanců chybělo. Pro snížení obranné kapitoly nakonec hlasovali poslanci ANO, ČSSD, KSČM a dva nezařazení, celkem 57 ze 106 přítomných poslanců. Kde bylo v okamžiku hlasování chybějících 94 poslanců, osobujících si po hlasování všechny kritizovat? Ví vůbec, že pasivně hlasovali rovněž pro návrh KSČM? Snad ano, nechce se mi věřit, že by naši poslanci neměli ani základní znalosti o své činnosti.

Jejich výtky mají při těchto skutečnostech zřetelnou pachuť. Ať se jedná o kteroukoli stranu od ODS, přes TOP 09, KDU-ČSL, Piráty, STAN a další nevyjímaje. Neskrývám, že mám radost, že peníze určené na koupi zbraňových systému jdou do reservy na prostředky proti současné koronovirové pandémii. I když si nedělám iluze o jejich možném použití k původnímu účelu. Ale už byla přemíra řečí o morálce a obraně naší země před všemi možnými útočníky. Je dobře, že se aspoň jednou za čas ukáže, kdo nás má v rukou. A pokud je to krátce před volbami, o to lépe.

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …