Ivan Jordák: Přestaňme se opájet dokonalostí západu

01.08.2016 9:03

Přečetl jsem si komentář: Držme si odstup a nadhled, který napsal J. Pehe na novinkách.cz. 29.07.16. Podle jeho rady jsem počkal, až vychladnu, a teprve pak jsem se odvážil k jeho komentáři a skutečnostem, na jejichž základě vznikl, vyjádřit.

Ivan Jordák: Přestaňme se opájet dokonalostí západu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Autor v tomto článku nám vlastně tvrdí, že není se čeho bát, hlavně zůstat sami sebou, neb proti nejmocnější civilizaci světa, tedy Západu, stojí relativně malá soldateska kriminálníků se středověkým myšlením, která si říká islámský stát. Západ pak má prostředky vymazat z povrchu z povrchu země nejen islámský stát, ale i třeba celý islámský civilizační okruh. Vzápětí hned uvádí, proč to Západ neudělá a varuje před nenávistí a stavění hranic mezi lidmi. Závěrem srovnává účinnost zbraní obou stran a dochází k poznatku, že skutečný důvod případného pádu Západu by spočíval v nás samých, než v islamismu.

Co k tomu říci? Komentář je možné považovat za přínosný tak jedině v nějakém semináři o nemravnosti teroristů obecně na některé ze škol. Velmi těžko s ním lze obstát při řešení skutečností nás provázejících v současné době. Už jen proto, že nic z problémů současnosti neřeší, pouze teoretizuje o mravním kodexu dvou protivníků. Asi jinak bude na případný útok reagovat, kdo bude mít v napadené skupině známé a příbuzné, kteří budou zavražděni nebo zraněni, a jinak, kdo s tím žádným způsobem nebude mít nic společného. Ten si pak může udržet odstup a nadhled.  Ale s jednou připomínkou, existuje snad v Evropě někdo, kdo nemá a nebude mít s událostmi posledních let spojených s islámem nic společného.

Další nepochopitelnou věcí je řešení kriminálních činů armádou, nikoli policií, která je k tomuto účelu už nějakých dvě stě let zřizována. Také výhrůžky typu „nám stačí zmáčknout knoflík“, jsou poněkud zpozdilé, stejně jako uvádění, kdo je mocnější. K tomu lze uvést jedině výrok A. Einsteina „nevím, jakými zbraněmi se povede třetí světová válka, ale vím určitě, že ta další, pokud k ní vůbec dojde, se už povede jen klacky a kamením“. Tedy v použití zbraní hromadného ničení žádnou spásu nelze hledat, protože ve svém konečném dopadu se jejich použití obrátí proti všem. Je už řadu let jasné, že vojenská cvičení typu „atomový výbuch zleva nebo zprava“ a pak zalehnutí vojenské jednotky s patami nasměrovanými ke směru výbuchu, jak jsme na vojně cvičili před nějakými padesáti lety, jsou pro srandu už i králíkům a platné, jak mrtvému zimník.

Mnohem horší dopady však mají počátek ve hře na demokracii a humanitu, kdy je skutečná demokracie a humanita nahrazována kvazi demokracií a kvazi humanitou. Neznáme důvod kancléřky Merkelové pro zvaní imigrantů, ale oni jej neznají ani Němci. Neznáme důvody pana Junckera pro stanovení kvót množství imigrantů, které mají přijmout jednotlivé státy EU a pak je živit. Neznáme ani důvody, ale ani kompetence pro jeho výhrůžky, že státům neplnícím stanovené kvóty, bude zastaven příspěvek od EU. Ani jednoho z nich jsme nevolili, z jakého důvodu tedy o nás nyní rozhodují? Neznáme důvod rozhodnutí pro brexit, ale pochybuji, že je v hlouposti britských uklízeček, které tak díky svému počtu o jeho přijetí rozhodly, jak měl údajně prohlásit pan Halík. Neznáme důvod puče v Turecku, ani proč bychom měli pomáhat panu Erdoganovi v jeho boji za poněkud zvláštní demokracii. Neznáme ani důvody pro vypuknutí tzv. arabského jara, z kterého nakonec vznikla hrozba pro Evropu. Neznáme ani důvod rozdělení Evropy zeměpisně jednotné od Atlantiku po Ural na Západ a Rusko, pomineme-li štěky médií, které téměř každý den něco nebo někoho osočí v Rusku, které podle nich proto trestáme vyhlášenými sankcemi tak, že už neví kudy kam. Nemám tento dojem, a podle dalších zpráv, jsou tyto sankce k ničemu a nejsou ani dodržovány.

Nechápu Evropu, tím myslím Evropu tvořivých a pracovitých lidí, že si toto vše a mnoho dalších věcí nechá líbit. Že se obáváme tolik ocejchování za rasisty, xenofoby, lidi bez špetky solidárního cítění, že raději mlčíme a snášíme veškeré výmysly a lži nám stále hlasitěji předestírané druhořadými politiky a různými věrozvěsty, živícími se jen křikem, kterým se snaží ohlušit naše vnímání skutečnosti.

Že je na zemi řada kultur a národů, ví každé malé dítě. Že při návštěvě cizího bytu, ale i obce nebo státu musím respektovat zvyklosti a způsob života hostitelů, nebo k nim na návštěvu nejet, ví každé slušně vychované malé dítě. Že k tomu, abych se stal někde platným občanem, musím znát tamější jazyk a mít pracovní dovednosti a návyky tam potřebné, ví každé inteligentní malé dítě. Stejně tak i malé děti vědí, že všude dobře, ale doma nejlépe, a tak je asi lepší dovézt někam potřebné jídlo a další věci, než převážet lidi. Stejně jako je lepší naučit člověka chytat ryby, než mu je občas dát.

Možná by bylo dobré si trochu osvěžit historii. Propad kolika století rozvoje Evropy způsobil pád Římské říše, když chtěla své problémy řešit dovozem vojáků a otroků místo řemeslníků. Co by asi nastalo, kdyby se spojeneckým vojskům hlavně Střední Evropy nepodařilo porazit Osmany u Vídně v roce 1683. Lze pokračovat Napoleonem a Hitlerem atd.  

Mám za to, že EU, respektive její političtí představitelé, nevědí, co v této situaci mají dělat. Nechci odsuzovat křesťanství, ani islám, korán nebo pravoslavné, hinduisty, budhisty a vůbec nikoho, kdo žije jinak než my. Způsob života je prostě dědictvím minulosti a tradic, co se vytváří, ale také mění během několika generací.

Ale považuji za přinejmenším zpozdilé zavádět cizorodé prvky ať u nás tak jinde rozhodnutím nějakého politika, nebo úřadu. Nelze pak než zírat v němém údivu, jak je pečlivě váženo navýšení důchodů, nemocenské, minimální mzdy a kolikrát se tyto otázky přetřásají v parlamentu a médiích, a jak snadno se vydávají peníze na různé pomoci. 

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …