Ivan Noveský: Je NATO natolik soudné, aby se nedalo zatáhnout Tureckem do světové války?

06.02.2016 16:47

Turecký prezident Erdogan hrál s USA a částí EU velmi vysokou hazardní hru se sázkou na likvidaci legální syrské vlády a likvidaci Kurdů (oblíbená kratochvíle Turků od doby genocidy Arménů).

Ivan Noveský: Je NATO natolik soudné, aby se nedalo zatáhnout Tureckem do světové války?
Foto: Archiv IN
Popisek: Ivan Noveský

Zjevně měl od USA a EU slíbenou část Sýrie (ono z cizího se dost dobře rozdává), aby mohl začít obnovovat Osmanskou říši, ale směrem od Evropy. Zločinnému uskupení se to však zjevně vymklo a nyní Erdogan bojuje o vlastní území, protože jeho spojenci - islámští teroristé- se jako stateční bojovníci zas tak moc neosvědčili. On je asi trochu rozdíl vraždit, znásilňovat a mrzačit neozbrojené civilisty a zkoušet totéž na Kurdech, kteří mnoho let bojují úspěšně s Turky o život.

Islámští teroristé se neosvědčili a nepovedlo se jim spolu s Erdoganem provést plánovanou genocidu Kurdů ani definitivně rozbít Sýrii. Navíc mezi Kurdy bojuje mnoho statečných žen a pro muslimské teroristy není větší potupy, než se nechat zabít poločlověkem, tj. ženou. Genocida Kurdů spojenými silami teroristů  a Turků však zmobilizovala Kurdy natolik, že se stali nejsilnější a absolutně nejúspěšnější pozemní silou v boji proti terorismu v Sýrii.

Protože obnovení Sýrie v původních hranicích bude zřejmě velmi složité, ne-li nemožné, lze důvodně očekávat, že Kurdové se pokusí definitivně ustavit z části Turecka, Sýrie a Iráku Kurdistán. Tedy suverénní stát, který jim byl mezinárodním společenstvem slíben, ale podle hesla "Slibem nezarmoutíš" samozřejmě nebyl splněn. Nyní tedy Kurdové budou chtít konečně vytvořit svůj stát a mají na to morální právo a vojenskou sílu, pokud se jim povede porazit teroristy a jejich spojence Erdogana. A to může být spouštěcí mechanizmus pro Erdogana, který v šílené snaze zastavit Kurdy, zkusí zatáhnout NATO do války v Sýrii (již to zkusil s letadlem, což mu prezident Putin odmítl "sežrat") a nyní to může zkusit sebevražednou superhazardní hrou s použitím pozemní armády.  Pokud mu NATO nedá jasně najevo, že se nenechá do této šílené hry prezidentem Erdoganem zatáhnout, je Evropa a velká část světa (USA až v druhé řadě) v takovém riziku, že kubánská krize šedesátých let proti tomu byla nevinným kočkováním nezralých mladíků.

Doufejme proto, že čeští představitelé v NATO tam nejsou jenom pro gáži, ale vykonají také něco užitečného a přesvědčí NATO, že je spolkem obranným a nikoliv útočným a dokáží to vysvětlit i Turecku...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …