Ivan Štern: Americké vyzvědačství proti Německu – hloupost až k pláči

10.07.2014 19:21

Jeden špión, úředník Německé spolkové zpravodajské služby, už týden dřepí ve vyšetřovací vazbě. Druhý patrně také špión, referent politického oddělení ministerstva obrany, mající na starosti mezinárodní ozbrojovací operace, je zatím na svobodě.

Ivan Štern: Americké vyzvědačství proti Německu – hloupost až k pláči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Nuceně už ale přihlížel policejní prohlídce kanceláře i domova. Co policie neprohlédla na místě, zabavila k dalšímu zkoumání. Hlavně počítač a nosiče dat.   

Nepotvrdila zatím, že se jedná o podezření ze špionáže pro americkou tajnou službu, má totiž jen indicie. O špionáži si ale štěbetají všichni zdejší vrabci.  

Skutečnost, že německý úřad na ochranu ústavy je patrně na nejlepší cestě odhalit další německé špiony nelegálně spolupracující s americkou tajnou službou, vyvolala vlnu nevole mezi německými politiky.  

Podle Katji Kipping, předsedkyně opoziční Die Linke si šéf americké CIA nezaslouží přímou linku do úřadu německé kancléřky, ale mezinárodní zatykač. Vojenská špionáž je podle ní dalším prolomením tabu. „Takto nevypadá rovnocenné spojenectví,“ řekla doslova pro Neue Passauer Presse.  

Místopředsedkyně spolkového sněmu Claudia Roth, pro změnu z opoziční strany zelených, požaduje, aby byly okamžitě přerušeny rozhovory nad dohodou o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. „Nelze přece vyjednávat rovné podmínky, jestliže na druhé straně stolu sedí někdo, kdo zná naši strategii už předem,“ zdůvodnila svůj požadavek.  

S radikalismem obou dam nesouhlasí spolkový ministr financí Schäuble. Podtrhl, že by si Německo bez partnerské spolupráce s americkými tajnými službami sotva poradilo s hrozbou teroristických útoků.   

Nicméně si na obrazovce televizní stanice Phoenix povzdechl: „To ale přece neznamená, že Američané u nás mohou verbovat. To je něco tak pitomého! Nad takovou hloupostí je jednomu doslova k pláči.“  

Sdělil, že kancléřka Merkelová si zatím s prezidentem Obamou nevolala. Určitě mu ale zavolá. To, co mu řekne, si však za klobouk nedá.  

K pláči je hlavně to, že Německo nezná rozumný způsob, jak na danou skutečnost účinně reagovat. Všechny nápady, počínaje dohodou o volném obchodu, přes demonstrativní udělení azylu Edwardu Snowdenovi, až po vyhoštění amerického verbíře německých špiónů, jak tak dát Američanům nevůli pocítit, by nakonec víc škody než užitku přinesly jen samotnému Německu.  

Ať tak či onak, vyzvědačství dál patrně pokvete.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…