Ivo Budil: Virus nás Čechy zocelil. Co stvoříme na troskách bruselské utopie?

03.05.2020 12:19

Po pádu Říše západořímské zbylo jediné ohnisko kultury v zapadlém Irsku a Northumbrii. Odtud byla zahájena obroda. Nesměřuje celá česká tragická historická zkušenost právě k okamžiku, kdy teď právě my osvědčíme svou zralost a velikost?

Ivo Budil: Virus nás Čechy zocelil. Co stvoříme na troskách bruselské utopie?
Foto: Archiv I. Budila
Popisek: Profesor RNDr. Ivo Budil, Ph.D., DSc. působí jako vysokoškolský pedagog a zároveň je předsedou místní organizace hnutí občanů Trikolóra v Praze 4

V uplynulých dnech jsme v českém veřejném životě a mediálním prostředí byli svědky vyhrocené rétoriky přicházející z různých stran politického spektra. Bezpochyby se naplno projevila potlačovaná neuróza pramenící z několikatýdenní karantény spojená s úlevou, že první nápor pandemie byl pravděpodobně úspěšně odražen. Byli jsme svědky prohlášení, která za maskou altruismu a strachu o ekonomické zdraví země jen chabě zakrývala budoucí politické aspirace. Objevily se obavy o občanské svobody. Současný stav byl nepříliš vkusně a historicky přesně srovnáván s dobou husákovské normalizace. Na půdě parlamentu probíhaly vášnivé dohady o délce mimořádných opatření, během nichž se každý další den navíc zdál dlouhý jako století. Domnívám se, že tato posttraumatická hysterie nepředstavuje optimální přípravu na postkoronavirový svět, do něhož právě vstupujeme a ve kterém nás čekají náročné úkoly, jež ovlivní povahu české národní existence na několik desetiletí.

Sociální kapitál je lepší než ten finanční

V každé mimořádné situaci, ve válečném stavu, během přírodní katastrofy nebo v průběhu epidemie je primárním úkolem vlády chránit životy občanů a zabezpečit v co nejvyšší míře jejich sociální důstojnost. Do jaké míry politická reprezentace v tomto úkolu obstála, rozhodnou příští parlamentní volby, a nikoliv občanské nepokoje. Pokud bychom se dali strhnout žabomyšími spory, promarnili bychom mimořádně cennou zkušenost, kterou nám epidemie koronaviru poskytla. Poučili jsme se o potřebě a důležitosti občanské disciplíny a sebezapření. Vlastenectví je sugestivní kolektivní zážitek, který může mít různá vyústění. Přehnaný šovinismus známý z nordických zemí vede ke xenofobii a destruktivním konfliktům. Jižanský latinský nacionalismus se projevuje v orgiastických euforiích masových shromáždění, jejichž odvrácenou stranou je hospodářská stagnace a chudoba. Střízlivý patriotismus spjatý s prací, tvořivostí, vzdělaností, intelektuálním růstem a obhajobou svobody vyžaduje sebekázeň a fyzické úsilí. Je to náročná cesta, ale jak nyní dobře víme, jde o jediný způsob, jak obstát v náročných historických zkouškách. Sociální kapitál, který takto vzniká, je z dlouhodobějšího hlediska přínosnější než kapitál finanční.

EU vrhla kontinent o stovky let zpět

Jaké úkoly čekají Českou republiku? Musíme obnovit ekonomické zdraví prostřednictvím odstranění všeho, co brání plnohodnotnému využití našich produktivních národních sil, aniž bychom rezignovali na sociální soudržnost, disciplínu a solidaritu. Druhý úkol je neméně závažný. Celá léta byly vlastenecké síly v této zemi stigmatizovány jako „protievropské“ či „provinční“, neschopné ocenit přínos Evropské unie. Tento „velkolepý projekt“ však paralyzoval evropského ducha a způsobil civilizační úpadek, který ve vztahu k jiným civilizacím vrací náš kontinent o několik set let nazpátek. V dobách temna, po zhroucení Říše západořímské, se zachovalo v moři barbarství jediné ohnisko klasické a křesťanské kultury, a to ve vzdáleném Irsku a Northumbrii. A právě z této zapadlé periférie vzešel zásadní impulz, který zahájil obrodu západní civilizace. Není to výzva pro národy střední a východní Evropy? Neměli bychom se chopit příležitosti a na troskách bruselské utopie dát novou náplň a nosnou vizi Západu? Nesměřovala celá naše dosavadní dramatická a tragická historická zkušenost právě k této chvíli, kdy můžeme osvědčit svoji zralost a velikost?

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …