Ivo Spáčil: Kalouskova bezva finta

19.06.2013 16:27

Dluhopisy pro občany nejsou jen pro občany. Jsou také pro nadace, neziskové organizace a obce. A členem neziskové organizace může být i právnická osoba, například investiční fond.

Ivo Spáčil: Kalouskova bezva finta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministerstva financí si běžně na provoz státu půjčují od investičních bank či fondů pomocí pokladničních poukázek. To jsou dluhopisy s dobou splatnosti nižší než jeden rok a směšně nízkým úrokem (cca 0,45 % p.a.). Držitelé pokladničních poukázek se pak nemohou dočkat až ministr financí půjde do parlamentu a požádá o krytí záporného hospodaření státu prostřednictvím jiného nástroje, dlouhodobých dluhopisů s vyšším úrokem (cca 1,5 % p.a.). Ty držitelé vymění za nízko úročené pokladniční poukázky, čímž dosáhnou na vyšší výnos z úroku. To už v Čechách ale není in.

Proč by investiční bankéři na trhu kupovali běžně úročené státní dluhopisy když dostanou možnost prostřednictvím vstupu do neziskových organizací získat tzv. dluhopis pro občany s úročením až 7 % p.a.?

Špatné hospodaření státu je dnes velmi ceněný business. Tedy jen pro zainteresované investiční bankéře. Samozřejmě to neplatí pro občany. Ti ze svých daní neplatí již jen roční náklady provozu státu, ale i roční poplatky úroků, tzv. dluhovou službu. Dnes jsou roční náklady na dluhovou službu státu již cca 70 mld Kč (tak např. roční náklady ministerstva obrany činí 42 mld Kč).

Pokud ministr financí umožnil nákup dluhopisů pro občany investičním bankéřům prostřednictvím neziskových organizací, jedná se zřejmě o úmysl poškodit rozpočet ČR ve prospěch vyššího výnosového úroku pro investory. To stejné se dá říci i o tzv. úvěrech do zásoby v řádu 200-300 mld Kč, které stát aktuálně nepotřebuje (neboť takový schodek nemá) a které jen poškozují státní rozpočet nákladovou položkou úroků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha