Ivo Valenta: Uspěchaný přechod na zelenou energetiku odneseme všichni

23.03.2023 13:27 | Komentář

Skončí těžba uhlí, skončí spalovací motory, naše země, potažmo celá Evropa, se bude „zelenat“ ostošest. Opravdu nemám nic proti ekologii a vím, že mnohá opatření, která dávají smysl, jsou zcela na místě. Jenže, jak říkávali již naši předkové, všeho s mírou.

Ivo Valenta: Uspěchaný přechod na zelenou energetiku odneseme všichni
Foto: Synot
Popisek: Ivo Valenta, emeritní slovácký senátor

Vraťme se k tématu uhlí. Vláda Petra Fialy slíbila vytvářet podmínky k tomu, aby Česko mohlo do roku 2033 skončit s uhlím v energetice. Ministr životního prostředí to dokonce považuje za hotovou věc. Pokud však ČEZ s těžbou uhlí počátkem 30. let skutečně skončí, půjde o rozvrat české ekonomiky. Pro média to uvedl energetický konzultant a analytik Jan Vondráš. Já s ním plně souhlasím.

Jak to bude vypadat v praxi? Namísto toho, aby zůstalo ve hře zbývající uhlí, začnou se stavět plynové elektrárny. Jistě, jsou také „soláry“ a „větrníky“. Bude jich ale do roku 2033 dostatek? Jen stěží. Neřítíme se tedy do průšvihu a energetického deficitu, který budeme muset draze dohánět závislostí na nákupu energií ze zahraničí? A podaří se to vůbec? Získáme energie dostatek?

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

Opravdu odmítám řešení, která se neopírají o ekonomickou logiku, racionalitu a postupnou evoluci. O osudu nás všech přeci nemůže za zavřenými dveřmi v zaslepení vyšší cílů rozhodovat pár úředníků a kariérních politiků.

Vše by pak odnesly rozpočty firem a domácnosti. Především bychom se však stali vazaly v područí cizích států, což úplně odporuje tomu, že je třeba, abychom v současné době posilovali svoji průmyslovou, energetickou i bezpečnostní soběstačnost. Válka na Ukrajině je toho jasným důkazem.

Podle expertů se řítíme v rozjetém vlaku proti betonové zdi – tedy za předpokladu, že do té doby nebudeme mít dostatečný počet spolehlivých, nezávisle na počasí energii vyrábějících zdrojů, novou jadernou elektrárnu a transformované teplárenství. Odejít od uhlí do této doby je holý nesmysl. Znovu zdůrazňuji – jsem pro, abychom v rámci možností a bez jakéhokoliv ekonomického či jiného ohrožení našich občanů věnovali pozornost ekologii. Nic se ale nesmí uspěchat. K jakýmkoliv zásadním krokům můžeme přejít až ve chvíli, kdy na ně budeme řádně připraveni.

Nechme věcem přirozený vývoj a dejme lidem možnost volby, budujme dál obnovitelné zdroje, ale neohrožujme prosím budoucnost nás všech.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla