Jakub Červenka: Bilance státního rozpočtu se květnu přehoupla do schodku

01.06.2018 21:42

Stát hospodařil v prvních pěti měsících tohoto roku se schodkem 23,1 mld. Kč. Ve stejném období předchozího roku byl schodek rozpočtu 18,7 mld. Kč.

Jakub Červenka: Bilance státního rozpočtu se květnu přehoupla do schodku
Foto: www.pujcka.co
Popisek: peníze, ilustrační foto

Na první pohled horší hospodaření státu v sobě ale skrývá vyšší výdaje na společné projekty ČR a EU a zároveň výrazně vyšší investiční výdaje, které v posledních třech měsících dohánějí slabší začátek roku. Nicméně i přesto stát stále neutrácí tolik, jak si naplánoval v rozpočtu pro letošek. Ten byl schválen s deficitem 50 mld. Kč. 

V následujících měsících počítáme, že nadále porostou výdaje na investice státu mimo jiné díky potřebě dočerpat cca 40 mld. Kč z evropských fondů do konce letošního roku. Otazník visí nad slibovanými navýšeními platů státních zaměstnanců. Počítá se s navýšením platů učitelů a zdravotníků, ale je zřejmé, že tlak na vyšší růst platů i ostatních státních zaměstnanců může výdaje pohnat dále nahoru. Vláda si také předsevzala navýšení starobních důchodů. A neměli bychom zapomenout na rostoucí výdaje na dluhovou službu způsobené růstem úrokových sazeb na trhu. 

Po očištění o platby z EU by byl schodek ve výši 51,5 mld. Kč. Příjmy státu činily 546,0 mld. Kč. Oproti stejnému období loňského roku se tak příjmy zvýšily o 50 mld. Kč. Celkové výdaje v tomto období vzrostly meziročně o 54 mld. Kč na 569,12 mld. Kč. Svižný růst naší ekonomiky přilévá do pokladnic státu větší inkaso z daní, na kterých stát vybral o 34,5 mld. Kč více než za stejné období loňského roku. 

Nejvíce stát vybral tradičně na platbách pojistného na sociální zabezpečení (o 19,7 mld. Kč více), přičemž na daních z příjmu fyzických osob o 6,4 mld. Kč více. Státní pokladna inkasovala na DPH o 6,3 mld. Kč více než v předchozím roce. 

Běžné výdaje státu vzrostly ve stejném období o téměř 45 mld. Kč a v meziročním srovnání na to hlavní vliv měly vyšší platby samosprávním celkům (+11,8 mld. Kč) zejména v důsledku financování škol a zvyšování mezd státních zaměstnanců. Na sociálních dávkách bylo meziročně vyplaceno o 11 mld. více, což bylo primárně způsobeno zvýšením základní výměry důchodů. Výdaje na investice vzrostly o 9 mld. ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, ale stále dosahují jen čtvrtinu svého letošního ročního plánu. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.